Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rólam

 Üdvözöllek, kedves olvasóm, vagy

                       velem utazni kivánó vendégem!                                    

           

kicsi.jpg

   Prágát szerető, kicsit  már ismerő, vagy még nem ismerő, de szépségeire, titkaira vágyó olvasó, neked készitettem ezt az oldalt. Neked, akivel van bennünk valami  közös: egy város, PRÁGA! 

             Én irom neked, aki már jól ismeri, s te olvasod, aki csak vágysz belekóstolni annak szépségeibe. Lehet, hogy épp ez a város a következő úticélod, és segitség lesz az oldal,  hogy mire odaérsz, kicsit többet tudj róla. Az is lehet, hogy már itt élsz, mert az életed, valamilyen véletlen folytán épp ide sodort, vagy épp ellenkezőleg, nagyon is tudatos döntésed volt, s mára már lakhelyeddé válik lassan a város, de túl jól mégsem ismered. 

 

                     S hogy ki vagyok én, aki szereti és ismeri annyira a cseh fővárost, hogy gondol egyet, és létrehoz egy oldalt ahol megossza veletek irásait, gondolatait? 

            Ki vagyok Én? Az ember többször teszi fel magának ezt a kérdést, élete során. Miért és honnan jöttem, mivégre vagyok itt és most? Mi az, amit szeretnék, amiről álmodok, s merre tartok? Életünk során egyszer mindegyikünk elér a maga útelágazásához, amikor meg kell válaszolnia a kérdéseit:  mi az én utam, életfeladatom? Valóban az, amelyiken épp járok, vagy tartogat még az élet számomra meglepetéseket, ....máshol? Valahogy hasonlóan történt ez velem is. Miközben egyre Önmagamat, az utamat kerestem, több helyen is, és válaszokat a kérdéseimre, egyszercsak megtörtént. Ott álltam a Károly- hidon, kérdőjelekkel a fejemben, azon a forró, augusztusi estén, és egysKépek beillesztése/szerkesztésezercsak  tisztán éreztem: IGEN, EZ AZ AMIT AKAROK! PRÁGÁT! NEKEM IDE VISSZA KELL JÖNNÖM!

             Akkor még nem tudtam, miért, mi célja velem, s nekem mi a célom vele. De aztán az idő megmutatta. Nagyon nehéz dolgunk nem volt, hisz ismertük már egymást: én a várost, s ő meg engem! Hisz kötöttek ide gyerekévek, az apu emléke. Csak épp kevés volt az az idő, amit együtt tölthettünk, hát vissza-visszajártam, mert Budapest után mindig is éreztem, hogy valami még hiányzik az életemből, egy részem. S akkor, ott a Károly-hidon megtaláltam őt, újra! 

             Hogy mit kivántam Nepomuki Szent Jánostól, itt a Károly - hidon? Sok szép pillanatot Prágában, és sok vendéget, akinek hozzájárulhatok a kellemes prágai perceihez. :)

en.jpg 

               Remélem, kedves utazó, utazni vágyó, Prágát megismerni vagy csak élvezni vágyó barátom, kellemes és hasznos perceket adhatok neked az oldalam olvasása közben. 

          Wolner Annamari vagyok. Egy  félig magyar, félig  cseh lány. Aki oda-vissza lengedezik két ország között, vagy épp lóg pókfonálon. Aki boldog, amikor reggel még Budapesten ébred, de álomra már Prágába hajtja a fejét, vagy forditva. Akinek mindkét országért, nyelvért egyformán dobban meg a szive. Aki szivesen segit minden magyarnak,  bármilyen Prágával  vagy Csehországgal való kapcsolatos dologban, forduljatok hozzám bizalommal. S még az is lehet, hogy barátságot kötünk, s kialakul itt egy jó kis közösség. 

         Annamari vagyok, akinek Prága több, mint szerelem,  s ha utaznátok, egyedül, családdal, baráttal, s nem tudjátok, hová érdemes menni, mit érdemes megnézni, keressetek, s ezt a szerelmet megosztom veletek. . Mit érdemes enni, melyek azok a titkos helyek, ahol a legfinomabban készitik a sült csülköt, a töltött hermelint, a sörkorcsolyát, a knédlis-káposztás  húst, és a foghagymalevest, Ha elkéne egy idegenvezető mellétek, aki beavat minden apró titokban, s aki az esti buliban is benne van. Hisz remek szórakozóhelyeket rejt az éjszaka leple. Aki leforditja, elmeséli, mik ezek az étkek, és hogy hangzanak csehül. Társatokul szegődik, mert imádja a várost. Kereshettek bátran akkor is, ha fordítani, tolmácsolni kell. 

A honlap egyfajta blogkét működik majd. Irásokat osztok meg veletek, blog formájában, ahol személyes gondolataimat, élményeimet mesélem el nektek.  Hol van az a hely, ahol szivesen időzött Bohumil HRABAL, Franz Kafka, és a többi cseh hiresség, és hol csapoltak először a városban Pilzenit? Milyen legendák övezik a Károly-hidat, az Óváros teret, és a többi turisták által látogatott, vagy  kevésbé népsszerű és ismert helyet. 

Várlak, szivesen látlak, s örülök neked, ha keresel!!!! 

 

 rius.jpg