Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Prágai séták

           Sétálni hívlak, szegődj mellém bátran! Nem kell magaddal hozni semmit, csak legyen rajtad kényelmes a cipő, hogy bírja a lábad, mert bizony sokat fogunk menni. Legyél nyitott a szépre, lelked befogadó az újra, az érdekesre, s én megpróbállak vezetni, még ha csak ilyen furcsa formában is.  S ha majd ennek nyomán egyedül indulsz neki, s én nem leszek ott melletted, bízd rá magad a városra. Az sem baj, ha eltévedsz, hisz az Óváros, a Kisoldal kanyargós, pókhálószerűen egymásba fonódó kis utcáin ez egyáltalán nem nehéz, de néha hagyni kell magunkat eltévedni… csak hagyni, hogy vigyen a város arra, amerre akar! Hát ilyen sétára hívlak!

 

Ahol minden elkezdődött- Vyšehrad  

 

v.jpg

 

 vysehrad_02.jpg

 

 

Úgy mondják, hogy minden itt kezdődött el, ezen a prágai dombon. A legenda szerint Krok fejedelem itt élt három lányával, akik közül az egyik egy egyszerű parasztemberhez ment férjhez, Přemzsl Oráč-hoz. Ő volt a legendás Libuše, aki innét nézett le a mai városra, és megjövendölte Prága létrejöttét. De mindez csak legenda, s történészek szerint ezek mind kitalált alakok csupán.  De mi lenne velünk, és mi lenne Prágával, legendák nélkül? Mindenki azt, és annyit hisz el ezekből a kedves, sokszor meseszerű történetekből, amennyit szeretne.

 

 

4638816651_ed85ea5948.jpg

             Az első, valós irásos emlék Vyšehradról a 10. századból létezik. Ekkor kezdték itt épiteni a királyi palotát, templomot, kisebb épületeket, s mindezt vastag, magas falakkal zárták körül a cseh fejedelmek. A 10-ik és 12. század között Vyšehrad felváltva szolgált a prágai Várral, a cseh uralkodók székhelyéül. IV. Károly idején élte fénykorát, aki helyrehozatta az épületeket, a templomot, a királyi palota egy részét, az ősök tiszteletére.A 17. században a lakosoknak el kellett hagyniuk ezt a városrészt, és Vyšehrad katonai erőd lett. A 19. században, amikor a katonák is elhagyták a helyet, nem sokkal később a Prága városa átvette a régi, történelni helyet. Mára közkedvelt sétálóhely, kirándulóhely lett, itt találgható azon kevés romén kori emlékek egyike, ami épségben megmaradt, a Szent Márton körtemplom- Rotunda sv.Martina.

A Slavin temető- a hirességek végső nyughelye, a Szent Péter és Pál katedrális, és a régi kapu.

                     Gyertek, nézzük meg együtt ezt a szép helyet!

      Három kapun keresztül vezet minket az út, mindháromnak külön története van, és közülük a legszebb majd az utolsó lesz, amin átmegyünk. A sétánkat a Tábori kapunál kezdjük- Táborská brána. A kapu a 17. századból való, és azért nevezik igy, mert rajta keresztül jártak Tábor városába. Állitólag esténként bezárták, egy őr vigyázta, hogy senki be ne léphessen, olyan áruval, amiért nem akar vámot fizetni. A második kapu, amelyet csak igy neveznek,  ’’Špička‘‘ vezet minket tovább a v Pevnosti utcába.  A špička jelző valószinű, onnan ered, hogy kis hegyes tornyocskák diszitették.

 

  Tábori kapu

vysehrad_taborska_brana.jpg

Leolpold kapu

168548_4_leopoldova_brana.jpg

         Az egyik kedvenc irónőm itt lakott, és alkotott, a v Pevnosti utcában, akinek nem csak a műveit szeretem, hanem a nevét is, Polelka Bilianová J, a Popelka magyarul hamupipőkét jelent. A gyönyörű Leopold kapu 17. századi mestermű, barokk stilusban épült. Egy érdekes( nekem az) álarc disziti felül a cimerek alatt. Mintha meg akarna ennia tátott szájávalJ. Egy sas is ékesiti a kaput, amiről Popelka úgy tartotta, az nem sas, hanem hattyú. Nos, mindenki győződjön meg róla, mi is valójában, sas, vagy hattyú. Innen már csak egy lépés, és máris az erőd falai közt vagyunk, ahol rögtön a szent Márton körtemplom köszönt minket.

 Szent- Márton körtemplom

templom.jpg

 

       A k Rotundě utcácskának egy része a Karlachovy sady- Karlach kertek, 1, 01 hektárnyi zöld, és Karlach Miklós prépost után kapta a nevét. Az ördög oszlopot, Čertovy sloupy ne érintsétek meg, mert még elvisz az ördög, a legenda szerint éjjel táncot járnak körülötte. A 2, 5 tonnás köveket állitólag az ördög hozta ide, s a kövek alól kénes bűz áradt.

      A régi királyi palotából szinte semmi sem maradt meg. Csak a helyére állhatunk, s elképzelhetjük, visszarepülve évezredeket az időben, milyen is lehetett itt minden azelőtt, amikor még néhány Přemysl uralkodó itt élt. IV. Károly 1350-ben gótikus palotát épitett a régi helyére, és elrendelte, hogy minden cseh uralkodó töltse itt a koronázésa előtti éjszakát, s induljon innét az ünnepségre. Imatermet is épitetett, ahol a koronázás előtti imákat lehetett elmondani.

      Én Vyšehradot nagyon szeretem. Szeretek ide járni tavasszal, amikor ébred a természet, ősszel, sárga levélavarban sétálni, és téli kora estéken, amikor a lámpák fényében nézhetem a hulló hópelyheket. A Moldva folyó fölé magasodó szikla-kiugrást, misztikus egy hely. Elképzelem, ahogyan Libuše  itt fürdik, és miután eltölt egy éjszakát a szeretőjével, letaszitja azt a folyóba. A legenda szerint ugyanis itt volt hajdanán a hercegnő fürdője- Libušina lázeň.

       Szivesen ott lettem volna abban az időben J no, nem mint a hercegnő szeretője, hanem mint maga a hercegnő, aki a Moldva felett fürdik, egy sziklakiugrásban. De az is hatalmas élmény lehetett, amikor 1923-ban Ema Destinnová ( hires cseh operaénekesnő), hófehér ruhában a  fürdő felett énekelte Libuše dalát, s olyan gyönyörűen, hogy áthallatszott a folyón túlra, a Császári rétre is.

 

vysehrad-1.jpg

 

vysehrad004.jpg

       És nagyon szeretek sétálni a temetőkertben, a szép, szinte művészi sírok közt. A temetőben már a 11. században is temetkeztek. Ma végső nyughelyéül szolgál számos hires cseh irónak, énekesnek, zenésznek, művésznek, sportolónak, festőnek. A zenei élet nagyjai: Smetana, Dvořák, Ema Destinnová, Waldemar Matuška. Írók egész sora: Čapek, Neruda, Mácha, Božena Němcova, a Babička – Nagyanyó írója.  A Slavín síremlék egyszerűen gyönyörű. Itt nyugszik a cseh állam több jelentős személyisége. A lépcsőzetet allegorikus szobor disztiti, Genia vlasti- a haza Géniusai. A  táblán pedig a neveik. Tudjátok, miért szerepel Ema  Destinnová neve egy‘‘n‘‘-el? Mert nem fért volna el a neve.


01-rental-apartmetns-prague-vysehrad-and-surroundings.jpg

 

4642318-slavin_cemetery_prague.jpg

praha-vysehrad-slavin.jpg

        A vyšehradi kazamaták is nagyon érdekesek- Az 1742. évből származó kazamatákszűk, kőfallal ellátott, 2 m magas földalatti folyosók lőrésekkel – egy óriási, 330 m2 alapterületű terembe torkollnak.Jelenleg a Gorlice nevű kiállítóterem található itt, ahol megtekinthetjük a Károly-híd eredeti szobrainak nagy részét.

 

prague.jpg

Ódon díszletek közt – A prágai Vár      

Hradzsin- Hradčany

A Vár- ott magasodik büszkén Prága felett, évezredek óta. Alakját majdnem mindenhonnan láthatja a kedves utazó, akár a Moldva partján sétálva, vagy a Károly-hidon, ahonnan talán legszebb, de akár villamosra szállva is. Úgy áll ott fenn a hegyen, mint egy kővé vált történelem. 11 évszázad fejlesztette, alakitotta, hogy mai formájában és teljességében kiemelkedjen, és büszkén tekintsen az alatta elterülő utcákra, házakra, kertekre.

A Guinessi Reordok könyve szerint a világ legnagyobb, egységes várnegyede, 570 m hosszú, 130 m széles. 1992 óta szerepel az Unesco Világörökségi listáján.

var-messzirol.jpg

Több mint ezer éves történelmet nehéz pár mondatban leirni, elmesélni. Látni kell, átérezni, ott lenni, lépkedni a múlt lábnyomában. S közben bekukkantani a kulisszák mögé. Én mégis megpróbálok pár mondatban mesélni a Hradzsinról. A prágai Vár több mint ezer éves múltra tekint vissza. Itt, ezen a Moldva fölé magasodó, stratégiailag fontos ponton épitette fel erődjét az első Přemysl uralkodó, Bořivoj, a 9.- ik század végén. Bořivoj a  cölöperőd mellé templomot is épitett, egy pogány szentély helyére, amelyet Szűz Máriának ajánlott fel, ezzel is erősitve a kereszténységet. Ennek a templomnak a maradványait a 2. várudvar alatt, a mai Obrazárna Pražského Hradu ( Prágai Vár Galériája) taláták meg.

Uralkodók, generációkon át épitették, szépitették a Várat, s igy mindegyik rajta hagyta a maga kéznyomát. Nemzedékek munkálkodtak rajta, épitészeti stilusán, s falai közé értékes műemlékeket helyeztek.

920-ban Vratislav fejedelem megépiti a második templomot, amely a Szent- György nevet kapja, (kostel sv. Jiří), s harmadik várudvarban látható. De sajnos, nem fejezei be. Néhány évtized múlva II. Boleszláv lánytestvére, Mlada (a mladá szó magyarul fiatal) itt, a templom mellett megalapitja az első női kolostort, a benedek rendi apácák részére, s a korai templomot bazilikává épitik át, s máig végső nyughelyéül szolgál néhány Přemysl fejedelemnek. Itt van eltemetve Ludmila, a jóságos szent Vencel nagyanyja.  Ma a kolostorban a Nemzeti Galéria barokk gyűjteménye található.

A 11. században, hetven évre elvesziti jelentőségét, ugyanis az uralkodók átteszik székhelyüket Vyšehradra. Majd a 12. század végére újra az uralkodók székhelyévé lesz. Románkori kőépületekkel bővül, ekkor épül a Fehér torony (Bílá Věž) és a Fekete torony (Černá Věž). A Szent- Vitus székesegyház románkori alapjait is ekkor rakják le. A 14. század további nagy fejlődéseket hoz, főleg IV. Károlynak köszönhetően. Olasz földről az udvarba hozatja Arassi Mátyást, hogy az gótikus katedrálissá épitse tovább a Szent – Vitust. Arassi munkáját később Petr Parléř folytatja. A korabeli királyi palota egy újabb, második szinttel bővült. A 15. században a huszita háborúk idején a vár elcsendesedett egy időre, hogy aztán a Habsburgok 400 éves uralkodása alatt, főként I. Ferdinánd, Mátyás és II. Rudolf idején tovább épüljön. Az ő uralkodásuk idején épül meg a királyi nyári lak, a Belvedere - I- Ferdinánd, felesége, Jagelló Anna részére épiti- és a királyi kertek. A második várudvarban II. Rudolf műkincsekkel és értékes tárgyakkal, képekkel rendezi be a mai Spanyol szárnyat, a műkincs gyűjteményt sajnos a svédek „megtizedelik”, majd később egy részüket sikerül visszahozni a mai galériába.

Mária Terézia idején, a 18-ik században történnek a legnagyobb épitkezések, főként a mai harmadik várudvarban. A déli épületszárny megépitésével az olasz Nicolo Pacassi épitészt bizzák meg, s ezzel egységes képet alkot az egész várudvar. Az elnöki palota szobrait Ignátz Platzer késziti. A Szent Vitus katedrális tovább bővül, s végső nyughelyéül szolgál a legtöbb Přemysl uralkodónak, és családjának, királyi mauzóleumként.  Az első várudvar épül meg a legkésőbb, s területileg ez lesz a legkisebb udvar.

 

makett.jpg

 

A prágai Várat három helyről is meg lehet közeliteni, három fő kapun keresztül. 

Az első várudvarba a csodás kovácsoltvas kapun lehet belépni, a Vár előtti térről ( Hradčanské náměstí). A harcoló titánok szoborcsoport Mária Terézia idejéből való, és I. Platzer műve. A kapuban a diszőrség két őre fogadja a látogatót. A diszegyenruhájukat Theodor Pištěk, az Amadeus című film Oscar-díjas jelmeztervezője készítette. A déli nagy Őrségváltást nem szabad kihagyni, a kék egyenruhás őrök zenére vonulnak fel, melyet Michal Kocáb rockzenész komponált. Parancsszóra diszlövést adnak le, menetelnek, és harsonaszó mellett, ünnepélyesen adják át a zászlót, és váltják le az addig strázsáló őröket.

 

 

oeseg.jpg

 

 

orsegvaltas.jpg

 

Az első várudvarban helyezkednek el az elnöki lakosztályok. Ugyanis 1918 óta a prágai Vár a cseh köztársasági elnök székhelye. Az első Csehszlovák elnök, T. G. Masaryk volt, akinek először szolgált lakhelyül is, hisz máig megvan az elnöki lakrész. 

 

                              Harcoló Titánok (Giganti)

 

var-kep.jpg

 

                              Mátyás kapu

kapu.jpg

 

Második várudvarba a barokk Mátyás kapun át lehet bejutni, az első várudvarból. Nézzétek csak meg a kapun a cimereket. És keressétek meg csak köztük a magyart is, mert ott van!!! Ez  a várudvar kb egyszer annyival nagyobb, mint az első, és a 16. században épült, bővült ki. A Szent – Kereszt kápolna, Lurago épitész munkáját dicséri. 1961 óta itt állitják ki a székesegyház kincseit. A Spanyol terem az északi épületeggyütes része, helyén régen lovasistálló volt, ma pedig a Prágai Vár Képgalériájának ad otthont, II. Rudolf műkincs-gyűjteményéből láthatóak itt értékes darabok. Rubens, Tiziano, Tintoretto, és Petr Brandl alkotásai is itt találhatóak. Az udvart két kút is disziti, a Kohl által készitett barokk a 17. századból, középen, és mellette a kovácsoltvas keritéssel diszitett, 18- századi kút. A másik kapu, amelyen keresztül a prágai Várba juthatunk, itt található, s épp a második udvarba vezet, mégpedig a Jelení Příkop –Szarvas árok főlé épitett Lőpor-hidon, csehül Prašný most,  keresztül, a nyári lak, Belvedere mellett elhaladva. A 22-es villamos megállójától pár perc. Én ezt az utat szeretem a várba, szép időben, főleg május tájékán, amikor már virágoznak a fák, virágok, szép sétát lehet tenni erre, a királyi nyári lakot és kertet is érintve, majd a Szarvas árkon át a második várudvarba megérkezve különös élmény.

 

                                                          Szarvas -árok (Jelení příkop- Prašný most)

 

prazsky_hrad-_prasny_most_02.jpg

Harmadik várudvarba, a második udvarból vezető, árkádok alatt jutunk ki. Amikor kiérünk az árkádok alól, megváltozik az arányokról alkotott véleményünk. Ugyanis hirtelen ott terem előttünk a Szent – Vitus, hatalmas, égbe tőrő tornyaival. Lélegzetellállitó hatással bir a látvány. Az ember egészen kicsinek és gyengének érezi magát, amikor ott áll a hatalmas, több ezer éves csoda előtt, és nem tud szóhoz jutni. S bizony én magam is sokszor csak hallgatok, és nézem, pedig meg kell szólalnom, hisz azért vagyok ott, hogy a csoportomnak elmeséljek mindent, amit csak tudok róla. Ha velem jössz, te is részese lehetsz ennek a csodánakJ

Szent – Vitus székesegyház( Katedrála Sv. Vita) Gondoljuk csak el, 929-ben itt még csak egy román kori körtemplom állt, majd a 11. századra háromhajós bazilika, s IV. Károly a 14. századra, a helyére épitettni kezdte Arassi Mátyással és később Petr dtat: Kik vagyunk, mi akik itt élünk, most. S kik voltak azok, akik itt éltek, évezredek óta. Hisz maga a katedrális 1929-ben lett teljParlérral a mai gőtikus székesegyházat. A Szent- Vitus a legnagyobb prágai templom, a cseh állam szimbóluma, a cseh uralkodók mauzóleuma. Egy fogalom! Körbeejárni is idő, az ember nyaka belefájdul, ahogy felfele emeli a fejét, hogy lássa az egészet, de az élmény kárpótol mindezért. Az ember tekintetét rögtön fogva tartja a homlokzatán elhelyezett hatalmas rózsaablak, amely a világ teremtését ábrázolja. Kétfelől a két épitőmester szobra: Arrasi és Parlér. A bronzkapu középen is gyönyörű látvány. És a többi, amit látni kell: a tornyokat, a hatalmas gótikus, festett üvegű ablakokat, amelyek a híres Alfonz Mucha és Max Švabinský kezenyomát dicsérik, az Arany kaput amely az utolsó ítéletet ábrázolja, gyönyörű mozaikdarabokból, a Zsigmond-tornyot, s rajta a II. Rudolf monogramájával ellátott arany ablakot, a két órát, amely a tornyot disziti, mind mind látni kell. S benn a katedrálisban a cseh uralkodók tumbáit, a sirjaikat, ahol örök álmunkat alusszák mind azok is, akik a katedrális épitéséhez hozzájárultak, maguk az épitészek, és Nepomuki Szent János nyughelye is itt található. Itt őrzik 7 lakat alatt a királyi koronát, és ékszereket, a Szent- Vencel kápolnában, ahová nem szabad belépni, csak a küszöbről beleseni, de onnét is lennyűgöző látványt nyújt a féldrágakövekkel kirakott kápolna falának diszitése. Én jobban kedvelem a barokk, és a reneszánsz épitészeti stlilust, valahogy a gótikus kor alkotásai nincsenek olyan nagy hatéssal rám, de a Szent- Vitus gótikus misztikuma, arányai, kívül-belül…….lenyűgöz, és megállit, elgondolkoesen készen. Ez a csoda azt lehet mondani, 1344 -as alapkőletétele óta eltelt, csaknem 600 év alatt sok mindent megélt. Látott születéseket, és látott halálokat, koronázásokat, kereszteléseket, háborúkat, vészt és örömünnepeket egyaránt. S még mindig áll!!! Valamit nagyon tudtak akkoriban élő emberek: csodákat épiteni!

 

images.jpg

 

praha_sv_vit.jpg

 

images--1-.jpg

 

images--2-.jpg

 

p1.jpg

 

A harnadik várudvarban található a Régi királyi palota, kiállitása bemutatja a régi palotát, berendezését, az uralkkodók életét, egyrészt időrendben, másrészt tematikusan. A Királyi palota látogatható, és a Szent- Vitus is, a kis és nagykörút részeként. (Erről bővebb információt a hasznos infók között találsz). Számomra a legizgalmasabb és legszebb része a Királyi palotának, az Ulászló –terem, csehül Vladislavský sál, lenyűgöző méreteivel, és boltozatával, és a Cseh udvari kancellária terme, ahol 1618-ban a második defenesztráció alkalmával, Martinic és Slavata császári helytartókat a cseh rendiek kidobták az ablakon. Szerencsére azok állitólag az ablak alatti szemétdombra estek, igy életben maradtak J

 

Régi királyi palota

 

89242.jpg

 

Ulászló- terem 

 

 

2.jpg

Tovább sétálva a Szent- György téren megtekinthetjük a kolostort és a templomot, ami szintén Szent – György nevét viseli. A Jirská utca vezet el az Arany utcácskához- Zlatá ulička, pici házaival nagyon kellemes élményt nyújt. a legenda szerint II. Rudolf aranycsinálói lakták a házikókat, akik a közeli Mihulka toronyban- Prašná Věž Mihulka főzték nagy üstökben az örök élet italát, és cigyekeztek aranyat csinálni, a különc király kérésére, aki folyton ott járt körülöttük, és emelgette az üstök fedelét, ellenőrizve, mi alakul odabenn. A Daliborka torony- Věž Daliborka is itt található, ahol a legenda szerint Dalibor Kozojed lovag raboskodott, s aki esténként olyan szépen  játszott a hegedűjén, hogy oda jártak hallgatni játékát a torony alá az emberek. S kérték, szabaduljon ki a lovag. Mit gondoltok, megkegyelmezett neki a király? Ha velem jössz, elárulom.

 

Szent- György templom és kolostor

1024px-bazilika_svateho_jiri_-_vstup.jpg 

A harmadik  kapu, amely felől megközelithető a vár, a Keleti kapu- Východní brána, amelyhez a régi királyi lépcső vezet- csehül Staré zámecké schody. 

 

Východní brána

htso-kapu.jpg 

stare_zamecke_schody_1.jpg

Staré zámecké schody 

 

Hogyan juthattok el a Várba? Ha velem jöttök, követtek engem :)  De arra az esetre, ha egyedül, mellékelek egy kis magyarázatot.

1 verzió:  - a 22 villamossal a Pražsky hrad megállóig, onnan gyalog a képen látható, és fent is emlitett 2. Várudvarba vezető kapun át. ( Ez az útvonal, amely a Nyári lakot is érinti- ha csupán részben is, és a  Szarvas árok mentén a Prašný most -hídon át vezet).

2. verzió:- Szintén a 22. villamossal, de a Pahorelec megállóig, onnét csak lesétálva a Hradčanské námestí-re (Vár előtti tér) s a Főkapun át az első várudvarba találod magad.

3. verzió.- A Kisoldalról (Mal8 Strana) felkaptatsz a Neruda utcán, s egy hajtűkanyarral máris a Főkapu elé érsz.

4. verzió.- Zöld metróval a Malostranská megállóig, s onnan a régi várlépcsőn ( fotó fentebb) eléred a Keleti kaput ( fotó fentebb) s onnét máris a harmadik várudvar végében találod magad. A Jirská utcácskán már csak fel kell sátálnod a Szent - György templomhoz. 

5-verzió:- 22-es  villamossal a Královský letohrádek megállóig, s onnét rögtön besétálhatsz a Nyári lak- Belvedere -hez, végig a kerten, és kijössz a Szarvasároknál, a második várudvarba vezető kapuhoz. 

 

 

img-kudy-na-prazsky-hrad.gif

 

 

A Josefov- Zsidónegyed

     Már a 10. században éltek zsidók Prágában. Honnan jöttek? A legenda szerint, Libuše fejedelemasszonynak megjövendölték, hogy egy nép fog érkezni, messzi földről. Egy üldözött nép, aki itt telepedik majd le. S igy is történt. Nem sokkal a fejedelemasszony halála után, keletről megérkeztek az első idegenek, akik a Moldva bal partján kaptak helyet a letelepedésre. A zsidók egyre gyarapodtak, ezért az akkori uralkodó, Bořivoj, a Moldva jobb partjára helyezte át őket. Igy keletkezett a mai Zsidónegyed, de akkor még csak pár házzal. Az első Zsidó közösség pedig 1091 körül alakult. Az évszázadok alatt ez a nép vagy üldözött, vagy megtűrt volt itt, egészen a 18. századig. Végig magas falakkal körülvett városrészben éltek, amit gettónak neveztek. A városfal a mai Óváros-téren, a Párizsi utca elejétől húzódott, egészen a mai Čechův – hidig. s ezen a parányi területen éltek a zsidók, teljes elzártságban úgy, hogy nem érintkezhettek a ’’prágai’’lakosokkal. A kapuk, amelyek a falakon belülre vezettek, mindig be voltak zárva, a prágaiaknak be, a zsidóknak pedig ki nem volt szabad menniük. A zsidó közösség, e bezártság ellenére fejlődött, kultúrájuk, tudományuk, vallásuk, és műveltségük virágzott. Vallásukat az itt épült zsinagógákban gyakorolták, amelyek máig láthatóak. Egyik leghiresebb, és legnagyobb tudású tanitó, a hires Löw Ben Bezalel, a legendás agyagfigura, a Gólem megalkotója is e falak között élt, és tanitott. II. Rudolf nagy kedvence volt a rabbi. Sirja az egyik leghiresebb a temetőben. A18. században, II. József rendeleteinek köszönhetően a falakat lebontották, s a király tiszteletére Józsefvárosnak nevezték el. A zsidók ekkor elhagyhatták a negyedet. A házaikba szegények, csavargók költöztek, s rövidesen le kellett bontani az egész negyedet, az eluralkodó szemét, és bűz miatt.

A mai Zsidó Múzeum látogatható. A temető, 6 zsinagóga, a Szertartásterem, és a Városháza megmaradt, s mily fintora a sorsnak, épp a zsidókat üldöző náciknak köszönhetően, akik összeszedték országszerte a zsidó tárgyakat, emlékeket, s azokat kivánták itt bemutatni, mint az ’’kiirtott zsidó faj’’ mementójaként. Ma a prágai Zsidónegyed, Európa legnagyobb zsidó történeti és egyházművészeti múzeuma, gazdag gyűjteménnyel. 

 

Ahol Prága szíve dobog: Séta az Óvárosban- Staré Město

        Vagy inkább andalgás. Ráérősen, lassan! Mint ahogy a Moldva folyó folyik, sehová sem sietve, hisz annyi időnk van. Rohanunk eleget úgyis a mindennapokban. Hagyd, legyen ez a séta most „ünnep”.

         Sétánkat kezdjük akkor a Vencel-térről, a Na Příkopě utcán végig haladva, a Lőportoronyig. A Na Příkopě annyit jelent- Árok mentén. A névadás valószínű, onnan ered, hogy a középkori várárkot, amely itt húzódott a 13. sz-ban, feltöltötték /18. sz/, s ezzel mint egy határt képezve két világ között - az Újváros- Nové Město és az Óváros- Staré Město- létrejött ez a széles, mára divatos boltokkal, és barokk épületekkel szegélyezett utca. Szeretek erre végigsétálni. Olyan érzésem van, mintha elindulnék a 20.században, aztán hirtelen időutazásban volna részem, s a végén mire elérem az Óváros-teret, a 20. századból a 13. századba érkezem meg.

         A Lőportorony- Prašná brána az a kapu, amely alatt átaladva, mintha az ember visszarepülne legalább 500 évet az időben. Mint egy időkapu….s valóban, úgy illeszkedik bele a mai, 21.századi utcaképbe, a maga 500 évével, sötét, szinte fekete falaival, mint egy, a múltból itt felejtett részlet. Helyén egykoron az Óvárosi városfal egyik kapuja állt. A torony, jelentőségét akkor veszítette el, amikor Jagelló Ulászló felköltöztette udvarát a mai Reprezentációs-ház helyén álló Királyi palotából a Várba. A Reprezentációs ház gyönyörű szecessziós épülete a Lőportorony mellett van.  A hangulatos Celetná utcácskát szintén nagyon kedvelem. Mindig rácsodálkozom gyönyörű barokk palotáira, épületeire. S néha elmélázva állok meg egy-egy kapualjban, s feltekintek a néma ablakokra, s elképzelem, vajon kik laktak benne egykoron, s hogyan éltek?

           Az Óváros-tér, ahol Prága szíve igazán dobog! És az enyém is, mindannyiszor, ahányszor sétáim során elérek ide, és még mindig, pedig már jó ideje járom Prága utcáit. Az idegenből érkezett látogató, aki egyszer csak itt találja magát, és szinte teljesen mindegy, melyik utcának a végéből érkezik meg a térre, csak megáll, és nem tud szóhoz jutni. De még levegőt is csak óvatosan vesz, nehogy megzavarjon valamit vele. Azt a megmagyarázhatatlan érzést, amit első pillanatban érez. A díszletek középkoriak, a házakon sorban szemmel követhetőek a századok: román kori alapokon, a gótika, aztán mindig feljebb építkezve, a barokk, reneszánsz és egy kis rokokó. A tér két fontos, meghatározó alakja, a Tyn teplom és az Óvárosi Városháza, rajta a kadani Miklós órásmester gótikus remekművével, az Orlojjal. Maga a tér már a 10. században létezett, mint piactér, s körülötte a kis települések szétszórtan. 3 évszázaddal később a tér fejlődni kezd, és megépülnek az első, románkori kőházak. Kialakul az egységes Óváros, az őt körülvevő városfallal. Luxemburg János uralkodása idején, a 14. században kezdik el építeni a Városházát. A tér a 15- században, a huszita időkben élte fénykorát. Az 1784-es prágai városrészek egyesítésekor a város szimbólumává vált, és az máig. Sok mindent látott ez a hely. Szomorú és vidám események zajlottak itt, a századok alatt. Kivégzések, lovagi tornák, ünnepségek. S mindezen megtörtént eseményeket, könnyű elképzelnünk, elég csak körbenéznünk, mert minden ott van bevésve a kövekbe mélyen. Csak szem kell, ami leolvassa onnan, mint egy eleven képeskönyvben.

 

praga.jpg 

 

A Kisoldal- Malá Strana zegzugos utcát róva

Ha az Óváros-tér Prága szíve, akkor a Kisoldal pedig a lelke. A barokk és reneszánsz palotákkal és gyönyörű kertekkel, polgárházakkal körülölelt városrészt, Přemysl Ottokár király alapította a 13. század derekán.  Az épületek az 1541-es nagy tűzvész után épültek, aminek következtében szinte az egész Kisoldal leégett. A városrész, és a Kisoldal-tér máig megőrizte középkori hangulatát. Bájos utcáin az ide látogató turista, de még az itt élő prágaiak is szívesen kalandoznak el a múltban, hogy aztán valamelyik 16. századi palota kávézójában, vagy egykori polgárház alagsori kiskocsmájában élvezze tovább a délutánt. Majd újra nekiindulva fedezze fel a Kisoldal összes titkát. Szemet gyönyörködtető házak, paloták, apró kis boltok, kapualjak, felettük  a sokszor már művészi ábrázolású házjelek- jó elveszni ebben a világban egy kicsit. 

 

                                              Bemutatkozik az Újváros- Nové Město

 

 „ Nagyon régi ugyan, de mégis új”.    terkep.gif

Az Újváros, Nové Město, az Óváros határán, a régi, mára lerombolt városfalak mentén   húzódó, 360 hektárnyi terület. A 14. században, IV. Károly kezdte a városnegyedet épitetni, a legenda szerint, egészen érdekes okból. A király gyakorta kikérte a csillagásza véleményét, bizonyos fontos kérdésekben, és nem ritkán jövendőt is mondatott vele. Egy éjjel a jövendőmondója különös álmot látott. Nem szerette volna megijeszteni a királyát, igy titkolta a látomását. De IV. Károlyt nem lehetett csak úgy egykönnyen becsapni. A jós kénytelen volt elmondani az álmát: ’’ Nagy tűzvészt látok,lángokat, melyek elpusztitják az Óvárost, és a Kisoldalt, s félő, hogy egészen a Várnegyedig terjednek. Ekkor IV. Károly megijedt, hogy Prágából semmi sem marad, s elrendelte, hogy megépüljön egy új városrész, arra az esetre, ha az álom valóban valóság lesz, s a lángok martalékává válnak az emlitett részek. Az új városrészt az Óváros falainál kezdett épülni. Hamarosan kijelölték az utcák, utak, terek vonalát a térképen. Előbb Karlov-nak akarták nevezni, de a király az Újváros nevet adta neki.   Eddig a legenda, a valóság pedig az, hogy 1348-ban a király elrendelte az új városrész megépitését, hogy a zajos, és büdös mesterségeket ide költöztesse ki az Óvárosból. Aki ide költözött, igazán jó feltételeket kapott. 12 évig nem kellett fizetnie adót, a telket ingyen kapta, de volt azonban ennek feltétele is. A házakat csak kőből lehetett épiteni, és egy éven és hat hónapon belül készen kellett, hogy álljon az új kőház. Jól átgondolt terv volt ez, ugyanis 1400-ra már 2027 lakóház épült fel. mapa_nove_mesto.gif

A kerületbe tartozik a Slovanský Ostrov- Szláv sziget, a híres Vencel-tér – Václavské náměstí tetején a „jóságos” Vencel lovas szoborral, és a Nemzeti Múzeum - Národní Muzeum impozáns épületével, a szép Károly-tér a Városházával- Novoměstská radnice, az Emauzy kolostor- Emauzský klášter, a Faust ház. A Vltava- Moldva folyó partján pedig a Nemzeti Színház- Národní Divadlo, s nem messze tőle a Táncoló ház- Tančící dům.

 

o7631-1-novomestska-radnice-praha-2.jpg

   Újvárosi városháza 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Národní Divadlo-  Nemzeti Színház

images--1-.jpg

 

images.jpg

Táncoló ház

tancolo-haz.jpg

 

Emauzy

emauzy.jpg

 

v29346_namesti-pod-emauzy.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

I'LL BUY ANYTHING IN ALPHABETICAL ORDER Challenge w/ The Norris Nuts

(BettynearE, 2020.09.20 22:09)

<a href=https://thenorrisnuts.gepost.info/i-ll-buy-anything-in-alphabetical-order-challenge-w-the-norris-nuts/0oOVZXjPmmKxm5g><img src="https://i.ytimg.com/vi/qS_3Ai62Ogc/hqdefault.jpg"></a>

I'LL BUY ANYTHING IN ALPHABETICAL ORDER <a href=https://thenorrisnuts.gepost.info/i-ll-buy-anything-in-alphabetical-order-challenge-w-the-norris-nuts/0oOVZXjPmmKxm5g>Challenge</a> w/ The Norris Nuts

Fighting The LAZARBEAM BOSS in Minecraft

(Juanitacenly, 2020.09.20 05:41)

<a href=https://lazarbeam.eeposts.info/e43a2WuyrbGnmL8/fighting-the><img src="https://i.ytimg.com/vi/EWws3PGOsfY/hqdefault.jpg"></a>

Fighting The LAZARBEAM BOSS <a href=https://lazarbeam.eeposts.info/e43a2WuyrbGnmL8/fighting-the>in</a> Minecraft

Полезные сайты которые помогут решить все сложные вопросы

(Robertsof, 2020.09.20 05:25)


Переходите по ссылке: <a href="https://hydra2web.tv" title="гидра через тор">гидра через тор</a> - и бросайте употреблять разные гадости не губите свое здоровье.

МАГНИТ на 500 КГ своими руками

(Gertiefem, 2020.09.18 16:56)

<a href=https://ognennoetv.kzhome.info/up5phpuae4vPqI0/-----magnit-na-500-kg-svoimi-rukami.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/Un3OkhJTltU/hqdefault.jpg"></a>

🔥МАГНИТ на 500 <a href=https://ognennoetv.kzhome.info/up5phpuae4vPqI0/-----magnit-na-500-kg-svoimi-rukami.html>КГ</a> своими руками

Стоматология Family Dent

(Ceceliahak, 2020.09.18 12:43)

В детской стоматологии Family Dent хороший подход к детям. Старшей дочери недавно установили здесь лигатурные брекеты, а младшему сыну вылечили зубы совсем без слез. Такого еще ни разу не было. Впервые без нервотрепки и криков. Теперь ходим только сюда -
<a href=https://kids-dent.ru/kontakty/>стоматология Казань</a>
Мне эта детская стоматология Family Dent показалась очень хорошой . Всего хорошего рекомендую !

The 5 True Horrors of Halloween

(Devinanami, 2020.09.18 03:30)

<a href=https://eeoneguyonline.ukread.info/pusu-40k/kJiv0LSAgZSsi8g><img src="https://i.ytimg.com/vi/XbxmNHM3wXc/hqdefault.jpg"></a>

Пушу 40к кубков. <a href=https://eeoneguyonline.ukread.info/pusu-40k/kJiv0LSAgZSsi8g>Предсезон</a> №1🦈

maple syrup sverige infoforwomen.be

(infoforwomen.be, 2020.09.17 08:45)


Hi to every one, it's genuinely a fastidious for me to go to see this web page, it contains helpful Information. saho.infoforwomen.be/beautiful-things/maple-syrup-sverige.php maple syrup sverige

Rappers in Real LifeEmiway BantaiRaftaarDivineMC StanGully BoyFuncho Entertainment

(AmandaTet, 2020.09.17 01:35)

<a href=https://funchoentertainment.mrworlds.info/rappers-in/0qKZYbVjiYmki6g><img src="https://i.ytimg.com/vi/pmf1T3WPpWo/hqdefault.jpg"></a>

Rappers in Real LifeEmiway BantaiRaftaarDivineMC StanGully BoyFuncho <a href=https://funchoentertainment.mrworlds.info/rappers-in/0qKZYbVjiYmki6g>Entertainment</a>

Vízvezeték helyreállítása Domodedovo

(MalGueks, 2020.09.17 00:56)

<a href=https://megaremont.pro/domodedovo-restavratsiya-vann>Domodedovo festőfürdők</a>

Alban Skenderaj - Hapesira e nje Endrre (Backstage)

(CarolynMib, 2020.09.16 01:08)

<a href=https://albanskenderajmusic.grlifes.info/y6WZhoGdob_dqaU/alban-skenderaj><img src="https://i.ytimg.com/vi/ir8MH8pZxHA/hqdefault.jpg"></a>

Alban Skenderaj - Hapesira <a href=https://albanskenderajmusic.grlifes.info/y6WZhoGdob_dqaU/alban-skenderaj>e</a> nje Endrre (Backstage)

KAKO IZGLEDA SLEDECA FAZA KUGLE ENERGIJE?? EPIC VRATIO ZERO POINT SKIN U SOP?.. SVE JE POVEZANO

(SarahTiect, 2020.09.15 12:53)

<a href=https://staxxgt.hrworld.info/kako-izgleda/hciEodGXbG1jgtg><img src="https://i.ytimg.com/vi/ReTnpc673Ls/hqdefault.jpg"></a>

KAKO IZGLEDA SLEDECA FAZA KUGLE <a href=https://staxxgt.hrworld.info/kako-izgleda/hciEodGXbG1jgtg>ENERGIJE??</a> EPIC VRATIO ZERO POINT SKIN U SOP?.. SVE JE POVEZANO

Hi! Only from 18+!

(Sandragat, 2020.09.15 12:26)

Here loveawake.ru you are waiting for interesting Dating only for adults!

Spring cleaning bronx Design fly away!

(MSNYCAbnoto, 2020.09.14 23:25)

The cleansing business carries out cleansing of rooms of different sizes and also setups.

The company's professionals supply cleaning up with the help of contemporary technologies, have special tools, and also have certified cleaning agents in their toolbox. Along with the above advantages, white wines supply: beneficial rates; cleansing quickly; premium quality outcomes; greater than 100 favorable reviews. Cleaning workplaces will aid maintain your workplace in order for the most productive work. Any company is exceptionally essential ambience in the group. Cleaning solutions that can be bought inexpensively currently can help to organize it and also give a comfy room for labor.

If needed, we leave cleansing the kitchen area 2-3 hours after positioning the order. You get cleaning immediately.

We provide expert <a href=https://maidservicenyc.pro/>maid service</a> for private clients. Making use of European tools as well as accredited devices, we attain optimal results as well as give cleansing in a short time.

We offer discounts for those who make use of the service for the first time, in addition to positive regards to participation for regular clients.

Our friendly group provides you to get accustomed with desirable regards to teamwork for business clients. We responsibly approach our tasks, tidy using professional cleaning products and customized equipment. Our workers are trained, have clinical publications and also recognize with the nuances of removing complex and hard-to-remove dirt from surfaces.

We give high-quality cleaning for large business as well as small firms of different instructions, with a price cut of as much as 25%.

ЗАРУБА по-ВЗРОСЛОМУ ГЕЛИК и ПРАДО против ТИГРА ТИМАТИ иAUDI Q8 - РОСТОВ-на-ДОНУ ч.1

(AmandaWHARY, 2020.09.14 20:47)

[url=https://lancia999.ltworlds.info/zaruba-po-vzroslomu-gelik-i-prado-protiv-tigra-timati-i-audi-q8-rostov-na-donu-c-1/0WubyM96qLJsl84][img]https://i.ytimg.com/vi/l9ielHxN9gk/hqdefault.jpg[/img][/url]

ЗАРУБА по-ВЗРОСЛОМУ ГЕЛИК и ПРАДО против ТИГРА [url=https://lancia999.ltworlds.info/zaruba-po-vzroslomu-gelik-i-prado-protiv-tigra-timati-i-audi-q8-rostov-na-donu-c-1/0WubyM96qLJsl84]ТИМАТИ[/url] иAUDI Q8 - РОСТОВ-на-ДОНУ ч.1

IMPORTANT! 2020! - Watch this post, please

(Regabiozy, 2020.09.14 11:07)

Hannah <a href=http://okashi-oroshi.net/modules/wordpress/wp-ktai.php?url=https://apolonialapiedra.fun/apolonia-lapiedra-adult-video-latina-apolonia-lapiedra-getting-fucked-doggystyle-apolonia-lapiedra/&view=redir>check</a> Ava <a href=http://admin.kpsearch.com/active/admin/customer/customer_email1_birthday.asp?chname=gnc&item=&strhomeurl=https://littlecaprice.fun/little-caprice-official-twitter-channel-free-blog-for-you-guys-back-from-ibiza/>gay boy daddy</a> Mlada <a href=http://honsagashi.net/mt-keitai/mt4i.cgi?id=4&mode=redirect&ref_eid=1305&url=https://nikkibenz.fun/nikki-benz-reddit-channel-nikki-benz-%f0%9f%8d%91-x-dredd-%f0%9f%8d%86/>hot wife</a> Vitaliya <a href=https://www.google.co.cr/url?q=https://nikitabellucci.fun/nikita-bellucci-official-instagram-channel-%f0%9f%a6%8b%e2%8c%9b%ef%b8%8f/>babysitter</a> Mildred <a href=https://www.neuoetting.de/externer_link.php?sgroup=1&url_uebergabe=https://sashagrey.fun/sasha-grey-adult-video-sasha-grey-bondage-sex/>moaning</a> Nora <a href=https://www.cirmmt.org/research/projects/Haydn_Orator?came_from=https://dillionharper.fun/dillion-harper-official-twitter-channel-a-sneak-peek-of-last-nights-show-babes-hope-you-will-cum-join-my-onlyfans-now/>pussyrubbing</a> Ivanna <a href=http://juara.ajes.edu.br/banners_conta.php?id=1&url=https://danidaniels.fun/dani-daniels-adult-video-brunette-cutie-dani-daniels-gets-some-good-pussy-pounding/>porn</a> Jordan <a href=http://www.rms-republic.com/cgi-bin/jump/frame.cgi?amp=&url=https://amarnamiller.fun/amarna-miller-adult-video-cabeza-roja-oscuras-modelo-amarna-miller-interracial-creampie/>pussy play</a> Ninel <a href=http://www.kingsoflinks.de/partner_out.php?url=https://hitomitanaka.fun/hitomi-tanaka-adult-video-hitomi-tanaka-solo/>pussylick</a> Gelena <a href=http://plus.url.google.com/url?n=x&sa=z&url=https://xevbellringer.fun/xev-bellringer-official-twitter-channel-re-corymichaelhumm-i-do-have-an-onlyfans/>hardcorend</a> Adel <a href=https://vorhilfe.de/redirect/www.https://alexistexas.fun/alexis-texas-official-twitter-channel-a-subscriber-rebilled-on-my-profile//movie/180214/teen-spreads-her-legs-for-cock/>pov blowjob</a>

знаки гороскопа по годам

(RobertCen, 2020.09.13 04:47)

<a href=https://clck.ru/QUqg8><img src="https://www.belnovosti.by/sites/default/files/2020-08/monday_compressed_1.jpg"></a>
<a href=https://clck.ru/QUqg8>гороскоп скорпион мужчина</a>

Гороскопы на август 2020 года для всех знаков зодиака.
Это энергичный танец!» - выплясывая, крикнула партнерша Куравлеву в фильме «Афоня». Это фраза как нельзя лучше подойдет для того, чтобы описать события августа для Овна . читать далее >>
В августе 2020 года представителям знака Телец получится мягко, но уверенно рулить ситуацией на работе. Если вам предложат дополнительные обязанности– смело . читать далее >>
Август 2020 года поманит Близнецов возможностью перемен – в карьере, в личной жизни, да в чем угодно. Но не стоит совсем уж всерьез относиться к обещаниям этого . читать далее >>
В августе 2020 года Ракам захочется одного – с головой уйти в личную жизнь, ставшую такой уютной и благополучной. И уйдите! Звезды советуют в этом месяце не вмешиваться . читать далее >>
В августе 2020 года Львов будет просто переполнять позитив. Дайте ход новому и в делах, и в личной жизни – все получится. Если судьба бросит вам вызов, не вздумайте . читать далее >>
В августе 2020 года работа стала для Дев родным домом? Задайтесь вопросом: нужно ли так надрываться? А после этого уделите, наконец, время своей семье, дому, традициям . читать далее >>
Весы долго воевали со своими недостатками, и в августе 2020 года процесс наконец-то завершится. Начинается новый этап в жизни с большими . читать далее >>
Чтобы в августе 2020 года близких не начало раздражать беззаботное и ленивое состояние Скорпионов , придумайте, как вы можете их развлечь. Сгодиться все – от пикника . читать далее >>
От августа 2020 года Стрельцы не ждут спокойствия. В выигрыше будет тот, кто способен реагировать на меняющиеся правила игры, кто сможет легко отказаться от привычного . читать далее >>
В начале августа 2020 года судьба предложит Козерогам окунуться в мир воспоминаний: в вашей жизни могут повториться какие-то события или повстречаться . читать далее >>
В августе 2020 года Водолеям так хочется перемен и новых ощущений, что от этой нетерпеливости могут пострадать близкие. Поверьте, ваши близкие ни в чем не виноваты . читать далее >>
Звезды дают Рыбам добрый совет, если в августе 2020 года вы можете ничего не делать – не делайте. Иначе только все испортите. Жизненный пазл складывается удачно . читать далее >><a href=https://clck.ru/QUqg8>Гороскоп на август года</a>

Zománc fürdő Podolszkban

(Caranano, 2020.09.12 15:02)

<a href=https://megaremont.pro/podolsk-restavratsiya-vann/emalirovka>Zománc fürdő Podolszkban</a>

Анализ сайта бесплатно

(RonaldNef, 2020.09.12 07:11)

В интернете большое количество анализаторов сайта,
качество работы которых напрямую зависит от тарифных планов.
Мы никогда не брали деньги со своей аудитории,
не показывали им рекламу и не планируем этого делать
<a href=https://be1.ru/>
позиции сайта </a>

Курс духовное развитие

(GeorgeVob, 2020.09.11 19:44)

Благодарю, SunGates центр за столь нужный, своевременный, расширяющий сознание курс <a href=[url=https://sungateschool.com/product/elenazelenina-kurs/> метафизика денег </a> Трансформационные процессы , протекающие в моем теле и сознании просто грандиозные ! Отдельные пазлы знаний и ощущений с каждым курсом собираются в целостную картину и выводят мое сознание на новый уровень… Душа становится более целостной … События , происходящие в моей жизни приносят только радость и ощущение бесконечного творения своей реальности ! На энергии благодарности и любви ! С благодарностью Юля .

Best home cleaning services Breathtaking! How great it turned out!

(MSNYCAbnoto, 2020.09.10 19:41)

The cleaning business performs cleaning of rooms of various sizes and also setups.

The business's specialists supply cleaning up with the aid of contemporary technologies, have unique tools, as well as also have actually accredited cleaning agents in their arsenal. Along with the above advantages, wines use: desirable rates; cleaning quickly; premium quality results; more than 100 favorable evaluations. Cleaning workplaces will help maintain your office in order for the most productive job. Any business is very essential ambience in the group. Cleaning solutions that can be bought cheaply currently can assist to arrange it as well as provide a comfortable space for labor.

If necessary, we leave cleaning up the cooking area 2-3 hours after positioning the order. You get cleaning up as soon as possible.

We supply specialist <a href=https://maidservicenyc.pro/>maid service company</a> for exclusive customers. Utilizing European tools as well as licensed devices, we achieve optimal outcomes and supply cleaning quickly.

We offer price cuts for those who utilize the service for the very first time, as well as positive terms of teamwork for normal consumers.

Our pleasant group uses you to obtain acquainted with desirable regards to participation for business customers. We properly approach our activities, clean making use of specialist cleaning items and also customized tools. Our workers are trained, have clinical books as well as recognize with the subtleties of removing complicated and also hard-to-remove dirt from surfaces.

We supply high-quality cleansing for big ventures and small firms of various instructions, with a price cut of as much as 25%.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20

Következő »