Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Prágai séták

           Sétálni hívlak, szegődj mellém bátran! Nem kell magaddal hozni semmit, csak legyen rajtad kényelmes a cipő, hogy bírja a lábad, mert bizony sokat fogunk menni. Legyél nyitott a szépre, lelked befogadó az újra, az érdekesre, s én megpróbállak vezetni, még ha csak ilyen furcsa formában is.  S ha majd ennek nyomán egyedül indulsz neki, s én nem leszek ott melletted, bízd rá magad a városra. Az sem baj, ha eltévedsz, hisz az Óváros, a Kisoldal kanyargós, pókhálószerűen egymásba fonódó kis utcáin ez egyáltalán nem nehéz, de néha hagyni kell magunkat eltévedni… csak hagyni, hogy vigyen a város arra, amerre akar! Hát ilyen sétára hívlak!

 

Ahol minden elkezdődött- Vyšehrad  

 

v.jpg

 

 vysehrad_02.jpg

 

 

Úgy mondják, hogy minden itt kezdődött el, ezen a prágai dombon. A legenda szerint Krok fejedelem itt élt három lányával, akik közül az egyik egy egyszerű parasztemberhez ment férjhez, Přemzsl Oráč-hoz. Ő volt a legendás Libuše, aki innét nézett le a mai városra, és megjövendölte Prága létrejöttét. De mindez csak legenda, s történészek szerint ezek mind kitalált alakok csupán.  De mi lenne velünk, és mi lenne Prágával, legendák nélkül? Mindenki azt, és annyit hisz el ezekből a kedves, sokszor meseszerű történetekből, amennyit szeretne.

 

 

4638816651_ed85ea5948.jpg

             Az első, valós irásos emlék Vyšehradról a 10. századból létezik. Ekkor kezdték itt épiteni a királyi palotát, templomot, kisebb épületeket, s mindezt vastag, magas falakkal zárták körül a cseh fejedelmek. A 10-ik és 12. század között Vyšehrad felváltva szolgált a prágai Várral, a cseh uralkodók székhelyéül. IV. Károly idején élte fénykorát, aki helyrehozatta az épületeket, a templomot, a királyi palota egy részét, az ősök tiszteletére.A 17. században a lakosoknak el kellett hagyniuk ezt a városrészt, és Vyšehrad katonai erőd lett. A 19. században, amikor a katonák is elhagyták a helyet, nem sokkal később a Prága városa átvette a régi, történelni helyet. Mára közkedvelt sétálóhely, kirándulóhely lett, itt találgható azon kevés romén kori emlékek egyike, ami épségben megmaradt, a Szent Márton körtemplom- Rotunda sv.Martina.

A Slavin temető- a hirességek végső nyughelye, a Szent Péter és Pál katedrális, és a régi kapu.

                     Gyertek, nézzük meg együtt ezt a szép helyet!

      Három kapun keresztül vezet minket az út, mindháromnak külön története van, és közülük a legszebb majd az utolsó lesz, amin átmegyünk. A sétánkat a Tábori kapunál kezdjük- Táborská brána. A kapu a 17. századból való, és azért nevezik igy, mert rajta keresztül jártak Tábor városába. Állitólag esténként bezárták, egy őr vigyázta, hogy senki be ne léphessen, olyan áruval, amiért nem akar vámot fizetni. A második kapu, amelyet csak igy neveznek,  ’’Špička‘‘ vezet minket tovább a v Pevnosti utcába.  A špička jelző valószinű, onnan ered, hogy kis hegyes tornyocskák diszitették.

 

  Tábori kapu

vysehrad_taborska_brana.jpg

Leolpold kapu

168548_4_leopoldova_brana.jpg

         Az egyik kedvenc irónőm itt lakott, és alkotott, a v Pevnosti utcában, akinek nem csak a műveit szeretem, hanem a nevét is, Polelka Bilianová J, a Popelka magyarul hamupipőkét jelent. A gyönyörű Leopold kapu 17. századi mestermű, barokk stilusban épült. Egy érdekes( nekem az) álarc disziti felül a cimerek alatt. Mintha meg akarna ennia tátott szájávalJ. Egy sas is ékesiti a kaput, amiről Popelka úgy tartotta, az nem sas, hanem hattyú. Nos, mindenki győződjön meg róla, mi is valójában, sas, vagy hattyú. Innen már csak egy lépés, és máris az erőd falai közt vagyunk, ahol rögtön a szent Márton körtemplom köszönt minket.

 Szent- Márton körtemplom

templom.jpg

 

       A k Rotundě utcácskának egy része a Karlachovy sady- Karlach kertek, 1, 01 hektárnyi zöld, és Karlach Miklós prépost után kapta a nevét. Az ördög oszlopot, Čertovy sloupy ne érintsétek meg, mert még elvisz az ördög, a legenda szerint éjjel táncot járnak körülötte. A 2, 5 tonnás köveket állitólag az ördög hozta ide, s a kövek alól kénes bűz áradt.

      A régi királyi palotából szinte semmi sem maradt meg. Csak a helyére állhatunk, s elképzelhetjük, visszarepülve évezredeket az időben, milyen is lehetett itt minden azelőtt, amikor még néhány Přemysl uralkodó itt élt. IV. Károly 1350-ben gótikus palotát épitett a régi helyére, és elrendelte, hogy minden cseh uralkodó töltse itt a koronázésa előtti éjszakát, s induljon innét az ünnepségre. Imatermet is épitetett, ahol a koronázás előtti imákat lehetett elmondani.

      Én Vyšehradot nagyon szeretem. Szeretek ide járni tavasszal, amikor ébred a természet, ősszel, sárga levélavarban sétálni, és téli kora estéken, amikor a lámpák fényében nézhetem a hulló hópelyheket. A Moldva folyó fölé magasodó szikla-kiugrást, misztikus egy hely. Elképzelem, ahogyan Libuše  itt fürdik, és miután eltölt egy éjszakát a szeretőjével, letaszitja azt a folyóba. A legenda szerint ugyanis itt volt hajdanán a hercegnő fürdője- Libušina lázeň.

       Szivesen ott lettem volna abban az időben J no, nem mint a hercegnő szeretője, hanem mint maga a hercegnő, aki a Moldva felett fürdik, egy sziklakiugrásban. De az is hatalmas élmény lehetett, amikor 1923-ban Ema Destinnová ( hires cseh operaénekesnő), hófehér ruhában a  fürdő felett énekelte Libuše dalát, s olyan gyönyörűen, hogy áthallatszott a folyón túlra, a Császári rétre is.

 

vysehrad-1.jpg

 

vysehrad004.jpg

       És nagyon szeretek sétálni a temetőkertben, a szép, szinte művészi sírok közt. A temetőben már a 11. században is temetkeztek. Ma végső nyughelyéül szolgál számos hires cseh irónak, énekesnek, zenésznek, művésznek, sportolónak, festőnek. A zenei élet nagyjai: Smetana, Dvořák, Ema Destinnová, Waldemar Matuška. Írók egész sora: Čapek, Neruda, Mácha, Božena Němcova, a Babička – Nagyanyó írója.  A Slavín síremlék egyszerűen gyönyörű. Itt nyugszik a cseh állam több jelentős személyisége. A lépcsőzetet allegorikus szobor disztiti, Genia vlasti- a haza Géniusai. A  táblán pedig a neveik. Tudjátok, miért szerepel Ema  Destinnová neve egy‘‘n‘‘-el? Mert nem fért volna el a neve.


01-rental-apartmetns-prague-vysehrad-and-surroundings.jpg

 

4642318-slavin_cemetery_prague.jpg

praha-vysehrad-slavin.jpg

        A vyšehradi kazamaták is nagyon érdekesek- Az 1742. évből származó kazamatákszűk, kőfallal ellátott, 2 m magas földalatti folyosók lőrésekkel – egy óriási, 330 m2 alapterületű terembe torkollnak.Jelenleg a Gorlice nevű kiállítóterem található itt, ahol megtekinthetjük a Károly-híd eredeti szobrainak nagy részét.

 

prague.jpg

Ódon díszletek közt – A prágai Vár      

Hradzsin- Hradčany

A Vár- ott magasodik büszkén Prága felett, évezredek óta. Alakját majdnem mindenhonnan láthatja a kedves utazó, akár a Moldva partján sétálva, vagy a Károly-hidon, ahonnan talán legszebb, de akár villamosra szállva is. Úgy áll ott fenn a hegyen, mint egy kővé vált történelem. 11 évszázad fejlesztette, alakitotta, hogy mai formájában és teljességében kiemelkedjen, és büszkén tekintsen az alatta elterülő utcákra, házakra, kertekre.

A Guinessi Reordok könyve szerint a világ legnagyobb, egységes várnegyede, 570 m hosszú, 130 m széles. 1992 óta szerepel az Unesco Világörökségi listáján.

var-messzirol.jpg

Több mint ezer éves történelmet nehéz pár mondatban leirni, elmesélni. Látni kell, átérezni, ott lenni, lépkedni a múlt lábnyomában. S közben bekukkantani a kulisszák mögé. Én mégis megpróbálok pár mondatban mesélni a Hradzsinról. A prágai Vár több mint ezer éves múltra tekint vissza. Itt, ezen a Moldva fölé magasodó, stratégiailag fontos ponton épitette fel erődjét az első Přemysl uralkodó, Bořivoj, a 9.- ik század végén. Bořivoj a  cölöperőd mellé templomot is épitett, egy pogány szentély helyére, amelyet Szűz Máriának ajánlott fel, ezzel is erősitve a kereszténységet. Ennek a templomnak a maradványait a 2. várudvar alatt, a mai Obrazárna Pražského Hradu ( Prágai Vár Galériája) taláták meg.

Uralkodók, generációkon át épitették, szépitették a Várat, s igy mindegyik rajta hagyta a maga kéznyomát. Nemzedékek munkálkodtak rajta, épitészeti stilusán, s falai közé értékes műemlékeket helyeztek.

920-ban Vratislav fejedelem megépiti a második templomot, amely a Szent- György nevet kapja, (kostel sv. Jiří), s harmadik várudvarban látható. De sajnos, nem fejezei be. Néhány évtized múlva II. Boleszláv lánytestvére, Mlada (a mladá szó magyarul fiatal) itt, a templom mellett megalapitja az első női kolostort, a benedek rendi apácák részére, s a korai templomot bazilikává épitik át, s máig végső nyughelyéül szolgál néhány Přemysl fejedelemnek. Itt van eltemetve Ludmila, a jóságos szent Vencel nagyanyja.  Ma a kolostorban a Nemzeti Galéria barokk gyűjteménye található.

A 11. században, hetven évre elvesziti jelentőségét, ugyanis az uralkodók átteszik székhelyüket Vyšehradra. Majd a 12. század végére újra az uralkodók székhelyévé lesz. Románkori kőépületekkel bővül, ekkor épül a Fehér torony (Bílá Věž) és a Fekete torony (Černá Věž). A Szent- Vitus székesegyház románkori alapjait is ekkor rakják le. A 14. század további nagy fejlődéseket hoz, főleg IV. Károlynak köszönhetően. Olasz földről az udvarba hozatja Arassi Mátyást, hogy az gótikus katedrálissá épitse tovább a Szent – Vitust. Arassi munkáját később Petr Parléř folytatja. A korabeli királyi palota egy újabb, második szinttel bővült. A 15. században a huszita háborúk idején a vár elcsendesedett egy időre, hogy aztán a Habsburgok 400 éves uralkodása alatt, főként I. Ferdinánd, Mátyás és II. Rudolf idején tovább épüljön. Az ő uralkodásuk idején épül meg a királyi nyári lak, a Belvedere - I- Ferdinánd, felesége, Jagelló Anna részére épiti- és a királyi kertek. A második várudvarban II. Rudolf műkincsekkel és értékes tárgyakkal, képekkel rendezi be a mai Spanyol szárnyat, a műkincs gyűjteményt sajnos a svédek „megtizedelik”, majd később egy részüket sikerül visszahozni a mai galériába.

Mária Terézia idején, a 18-ik században történnek a legnagyobb épitkezések, főként a mai harmadik várudvarban. A déli épületszárny megépitésével az olasz Nicolo Pacassi épitészt bizzák meg, s ezzel egységes képet alkot az egész várudvar. Az elnöki palota szobrait Ignátz Platzer késziti. A Szent Vitus katedrális tovább bővül, s végső nyughelyéül szolgál a legtöbb Přemysl uralkodónak, és családjának, királyi mauzóleumként.  Az első várudvar épül meg a legkésőbb, s területileg ez lesz a legkisebb udvar.

 

makett.jpg

 

A prágai Várat három helyről is meg lehet közeliteni, három fő kapun keresztül. 

Az első várudvarba a csodás kovácsoltvas kapun lehet belépni, a Vár előtti térről ( Hradčanské náměstí). A harcoló titánok szoborcsoport Mária Terézia idejéből való, és I. Platzer műve. A kapuban a diszőrség két őre fogadja a látogatót. A diszegyenruhájukat Theodor Pištěk, az Amadeus című film Oscar-díjas jelmeztervezője készítette. A déli nagy Őrségváltást nem szabad kihagyni, a kék egyenruhás őrök zenére vonulnak fel, melyet Michal Kocáb rockzenész komponált. Parancsszóra diszlövést adnak le, menetelnek, és harsonaszó mellett, ünnepélyesen adják át a zászlót, és váltják le az addig strázsáló őröket.

 

 

oeseg.jpg

 

 

orsegvaltas.jpg

 

Az első várudvarban helyezkednek el az elnöki lakosztályok. Ugyanis 1918 óta a prágai Vár a cseh köztársasági elnök székhelye. Az első Csehszlovák elnök, T. G. Masaryk volt, akinek először szolgált lakhelyül is, hisz máig megvan az elnöki lakrész. 

 

                              Harcoló Titánok (Giganti)

 

var-kep.jpg

 

                              Mátyás kapu

kapu.jpg

 

Második várudvarba a barokk Mátyás kapun át lehet bejutni, az első várudvarból. Nézzétek csak meg a kapun a cimereket. És keressétek meg csak köztük a magyart is, mert ott van!!! Ez  a várudvar kb egyszer annyival nagyobb, mint az első, és a 16. században épült, bővült ki. A Szent – Kereszt kápolna, Lurago épitész munkáját dicséri. 1961 óta itt állitják ki a székesegyház kincseit. A Spanyol terem az északi épületeggyütes része, helyén régen lovasistálló volt, ma pedig a Prágai Vár Képgalériájának ad otthont, II. Rudolf műkincs-gyűjteményéből láthatóak itt értékes darabok. Rubens, Tiziano, Tintoretto, és Petr Brandl alkotásai is itt találhatóak. Az udvart két kút is disziti, a Kohl által készitett barokk a 17. századból, középen, és mellette a kovácsoltvas keritéssel diszitett, 18- századi kút. A másik kapu, amelyen keresztül a prágai Várba juthatunk, itt található, s épp a második udvarba vezet, mégpedig a Jelení Příkop –Szarvas árok főlé épitett Lőpor-hidon, csehül Prašný most,  keresztül, a nyári lak, Belvedere mellett elhaladva. A 22-es villamos megállójától pár perc. Én ezt az utat szeretem a várba, szép időben, főleg május tájékán, amikor már virágoznak a fák, virágok, szép sétát lehet tenni erre, a királyi nyári lakot és kertet is érintve, majd a Szarvas árkon át a második várudvarba megérkezve különös élmény.

 

                                                          Szarvas -árok (Jelení příkop- Prašný most)

 

prazsky_hrad-_prasny_most_02.jpg

Harmadik várudvarba, a második udvarból vezető, árkádok alatt jutunk ki. Amikor kiérünk az árkádok alól, megváltozik az arányokról alkotott véleményünk. Ugyanis hirtelen ott terem előttünk a Szent – Vitus, hatalmas, égbe tőrő tornyaival. Lélegzetellállitó hatással bir a látvány. Az ember egészen kicsinek és gyengének érezi magát, amikor ott áll a hatalmas, több ezer éves csoda előtt, és nem tud szóhoz jutni. S bizony én magam is sokszor csak hallgatok, és nézem, pedig meg kell szólalnom, hisz azért vagyok ott, hogy a csoportomnak elmeséljek mindent, amit csak tudok róla. Ha velem jössz, te is részese lehetsz ennek a csodánakJ

Szent – Vitus székesegyház( Katedrála Sv. Vita) Gondoljuk csak el, 929-ben itt még csak egy román kori körtemplom állt, majd a 11. századra háromhajós bazilika, s IV. Károly a 14. századra, a helyére épitettni kezdte Arassi Mátyással és később Petr dtat: Kik vagyunk, mi akik itt élünk, most. S kik voltak azok, akik itt éltek, évezredek óta. Hisz maga a katedrális 1929-ben lett teljParlérral a mai gőtikus székesegyházat. A Szent- Vitus a legnagyobb prágai templom, a cseh állam szimbóluma, a cseh uralkodók mauzóleuma. Egy fogalom! Körbeejárni is idő, az ember nyaka belefájdul, ahogy felfele emeli a fejét, hogy lássa az egészet, de az élmény kárpótol mindezért. Az ember tekintetét rögtön fogva tartja a homlokzatán elhelyezett hatalmas rózsaablak, amely a világ teremtését ábrázolja. Kétfelől a két épitőmester szobra: Arrasi és Parlér. A bronzkapu középen is gyönyörű látvány. És a többi, amit látni kell: a tornyokat, a hatalmas gótikus, festett üvegű ablakokat, amelyek a híres Alfonz Mucha és Max Švabinský kezenyomát dicsérik, az Arany kaput amely az utolsó ítéletet ábrázolja, gyönyörű mozaikdarabokból, a Zsigmond-tornyot, s rajta a II. Rudolf monogramájával ellátott arany ablakot, a két órát, amely a tornyot disziti, mind mind látni kell. S benn a katedrálisban a cseh uralkodók tumbáit, a sirjaikat, ahol örök álmunkat alusszák mind azok is, akik a katedrális épitéséhez hozzájárultak, maguk az épitészek, és Nepomuki Szent János nyughelye is itt található. Itt őrzik 7 lakat alatt a királyi koronát, és ékszereket, a Szent- Vencel kápolnában, ahová nem szabad belépni, csak a küszöbről beleseni, de onnét is lennyűgöző látványt nyújt a féldrágakövekkel kirakott kápolna falának diszitése. Én jobban kedvelem a barokk, és a reneszánsz épitészeti stlilust, valahogy a gótikus kor alkotásai nincsenek olyan nagy hatéssal rám, de a Szent- Vitus gótikus misztikuma, arányai, kívül-belül…….lenyűgöz, és megállit, elgondolkoesen készen. Ez a csoda azt lehet mondani, 1344 -as alapkőletétele óta eltelt, csaknem 600 év alatt sok mindent megélt. Látott születéseket, és látott halálokat, koronázásokat, kereszteléseket, háborúkat, vészt és örömünnepeket egyaránt. S még mindig áll!!! Valamit nagyon tudtak akkoriban élő emberek: csodákat épiteni!

 

images.jpg

 

praha_sv_vit.jpg

 

images--1-.jpg

 

images--2-.jpg

 

p1.jpg

 

A harnadik várudvarban található a Régi királyi palota, kiállitása bemutatja a régi palotát, berendezését, az uralkkodók életét, egyrészt időrendben, másrészt tematikusan. A Királyi palota látogatható, és a Szent- Vitus is, a kis és nagykörút részeként. (Erről bővebb információt a hasznos infók között találsz). Számomra a legizgalmasabb és legszebb része a Királyi palotának, az Ulászló –terem, csehül Vladislavský sál, lenyűgöző méreteivel, és boltozatával, és a Cseh udvari kancellária terme, ahol 1618-ban a második defenesztráció alkalmával, Martinic és Slavata császári helytartókat a cseh rendiek kidobták az ablakon. Szerencsére azok állitólag az ablak alatti szemétdombra estek, igy életben maradtak J

 

Régi királyi palota

 

89242.jpg

 

Ulászló- terem 

 

 

2.jpg

Tovább sétálva a Szent- György téren megtekinthetjük a kolostort és a templomot, ami szintén Szent – György nevét viseli. A Jirská utca vezet el az Arany utcácskához- Zlatá ulička, pici házaival nagyon kellemes élményt nyújt. a legenda szerint II. Rudolf aranycsinálói lakták a házikókat, akik a közeli Mihulka toronyban- Prašná Věž Mihulka főzték nagy üstökben az örök élet italát, és cigyekeztek aranyat csinálni, a különc király kérésére, aki folyton ott járt körülöttük, és emelgette az üstök fedelét, ellenőrizve, mi alakul odabenn. A Daliborka torony- Věž Daliborka is itt található, ahol a legenda szerint Dalibor Kozojed lovag raboskodott, s aki esténként olyan szépen  játszott a hegedűjén, hogy oda jártak hallgatni játékát a torony alá az emberek. S kérték, szabaduljon ki a lovag. Mit gondoltok, megkegyelmezett neki a király? Ha velem jössz, elárulom.

 

Szent- György templom és kolostor

1024px-bazilika_svateho_jiri_-_vstup.jpg 

A harmadik  kapu, amely felől megközelithető a vár, a Keleti kapu- Východní brána, amelyhez a régi királyi lépcső vezet- csehül Staré zámecké schody. 

 

Východní brána

htso-kapu.jpg 

stare_zamecke_schody_1.jpg

Staré zámecké schody 

 

Hogyan juthattok el a Várba? Ha velem jöttök, követtek engem :)  De arra az esetre, ha egyedül, mellékelek egy kis magyarázatot.

1 verzió:  - a 22 villamossal a Pražsky hrad megállóig, onnan gyalog a képen látható, és fent is emlitett 2. Várudvarba vezető kapun át. ( Ez az útvonal, amely a Nyári lakot is érinti- ha csupán részben is, és a  Szarvas árok mentén a Prašný most -hídon át vezet).

2. verzió:- Szintén a 22. villamossal, de a Pahorelec megállóig, onnét csak lesétálva a Hradčanské námestí-re (Vár előtti tér) s a Főkapun át az első várudvarba találod magad.

3. verzió.- A Kisoldalról (Mal8 Strana) felkaptatsz a Neruda utcán, s egy hajtűkanyarral máris a Főkapu elé érsz.

4. verzió.- Zöld metróval a Malostranská megállóig, s onnan a régi várlépcsőn ( fotó fentebb) eléred a Keleti kaput ( fotó fentebb) s onnét máris a harmadik várudvar végében találod magad. A Jirská utcácskán már csak fel kell sátálnod a Szent - György templomhoz. 

5-verzió:- 22-es  villamossal a Královský letohrádek megállóig, s onnét rögtön besétálhatsz a Nyári lak- Belvedere -hez, végig a kerten, és kijössz a Szarvasároknál, a második várudvarba vezető kapuhoz. 

 

 

img-kudy-na-prazsky-hrad.gif

 

 

A Josefov- Zsidónegyed

     Már a 10. században éltek zsidók Prágában. Honnan jöttek? A legenda szerint, Libuše fejedelemasszonynak megjövendölték, hogy egy nép fog érkezni, messzi földről. Egy üldözött nép, aki itt telepedik majd le. S igy is történt. Nem sokkal a fejedelemasszony halála után, keletről megérkeztek az első idegenek, akik a Moldva bal partján kaptak helyet a letelepedésre. A zsidók egyre gyarapodtak, ezért az akkori uralkodó, Bořivoj, a Moldva jobb partjára helyezte át őket. Igy keletkezett a mai Zsidónegyed, de akkor még csak pár házzal. Az első Zsidó közösség pedig 1091 körül alakult. Az évszázadok alatt ez a nép vagy üldözött, vagy megtűrt volt itt, egészen a 18. századig. Végig magas falakkal körülvett városrészben éltek, amit gettónak neveztek. A városfal a mai Óváros-téren, a Párizsi utca elejétől húzódott, egészen a mai Čechův – hidig. s ezen a parányi területen éltek a zsidók, teljes elzártságban úgy, hogy nem érintkezhettek a ’’prágai’’lakosokkal. A kapuk, amelyek a falakon belülre vezettek, mindig be voltak zárva, a prágaiaknak be, a zsidóknak pedig ki nem volt szabad menniük. A zsidó közösség, e bezártság ellenére fejlődött, kultúrájuk, tudományuk, vallásuk, és műveltségük virágzott. Vallásukat az itt épült zsinagógákban gyakorolták, amelyek máig láthatóak. Egyik leghiresebb, és legnagyobb tudású tanitó, a hires Löw Ben Bezalel, a legendás agyagfigura, a Gólem megalkotója is e falak között élt, és tanitott. II. Rudolf nagy kedvence volt a rabbi. Sirja az egyik leghiresebb a temetőben. A18. században, II. József rendeleteinek köszönhetően a falakat lebontották, s a király tiszteletére Józsefvárosnak nevezték el. A zsidók ekkor elhagyhatták a negyedet. A házaikba szegények, csavargók költöztek, s rövidesen le kellett bontani az egész negyedet, az eluralkodó szemét, és bűz miatt.

A mai Zsidó Múzeum látogatható. A temető, 6 zsinagóga, a Szertartásterem, és a Városháza megmaradt, s mily fintora a sorsnak, épp a zsidókat üldöző náciknak köszönhetően, akik összeszedték országszerte a zsidó tárgyakat, emlékeket, s azokat kivánták itt bemutatni, mint az ’’kiirtott zsidó faj’’ mementójaként. Ma a prágai Zsidónegyed, Európa legnagyobb zsidó történeti és egyházművészeti múzeuma, gazdag gyűjteménnyel. 

 

Ahol Prága szíve dobog: Séta az Óvárosban- Staré Město

        Vagy inkább andalgás. Ráérősen, lassan! Mint ahogy a Moldva folyó folyik, sehová sem sietve, hisz annyi időnk van. Rohanunk eleget úgyis a mindennapokban. Hagyd, legyen ez a séta most „ünnep”.

         Sétánkat kezdjük akkor a Vencel-térről, a Na Příkopě utcán végig haladva, a Lőportoronyig. A Na Příkopě annyit jelent- Árok mentén. A névadás valószínű, onnan ered, hogy a középkori várárkot, amely itt húzódott a 13. sz-ban, feltöltötték /18. sz/, s ezzel mint egy határt képezve két világ között - az Újváros- Nové Město és az Óváros- Staré Město- létrejött ez a széles, mára divatos boltokkal, és barokk épületekkel szegélyezett utca. Szeretek erre végigsétálni. Olyan érzésem van, mintha elindulnék a 20.században, aztán hirtelen időutazásban volna részem, s a végén mire elérem az Óváros-teret, a 20. századból a 13. századba érkezem meg.

         A Lőportorony- Prašná brána az a kapu, amely alatt átaladva, mintha az ember visszarepülne legalább 500 évet az időben. Mint egy időkapu….s valóban, úgy illeszkedik bele a mai, 21.századi utcaképbe, a maga 500 évével, sötét, szinte fekete falaival, mint egy, a múltból itt felejtett részlet. Helyén egykoron az Óvárosi városfal egyik kapuja állt. A torony, jelentőségét akkor veszítette el, amikor Jagelló Ulászló felköltöztette udvarát a mai Reprezentációs-ház helyén álló Királyi palotából a Várba. A Reprezentációs ház gyönyörű szecessziós épülete a Lőportorony mellett van.  A hangulatos Celetná utcácskát szintén nagyon kedvelem. Mindig rácsodálkozom gyönyörű barokk palotáira, épületeire. S néha elmélázva állok meg egy-egy kapualjban, s feltekintek a néma ablakokra, s elképzelem, vajon kik laktak benne egykoron, s hogyan éltek?

           Az Óváros-tér, ahol Prága szíve igazán dobog! És az enyém is, mindannyiszor, ahányszor sétáim során elérek ide, és még mindig, pedig már jó ideje járom Prága utcáit. Az idegenből érkezett látogató, aki egyszer csak itt találja magát, és szinte teljesen mindegy, melyik utcának a végéből érkezik meg a térre, csak megáll, és nem tud szóhoz jutni. De még levegőt is csak óvatosan vesz, nehogy megzavarjon valamit vele. Azt a megmagyarázhatatlan érzést, amit első pillanatban érez. A díszletek középkoriak, a házakon sorban szemmel követhetőek a századok: román kori alapokon, a gótika, aztán mindig feljebb építkezve, a barokk, reneszánsz és egy kis rokokó. A tér két fontos, meghatározó alakja, a Tyn teplom és az Óvárosi Városháza, rajta a kadani Miklós órásmester gótikus remekművével, az Orlojjal. Maga a tér már a 10. században létezett, mint piactér, s körülötte a kis települések szétszórtan. 3 évszázaddal később a tér fejlődni kezd, és megépülnek az első, románkori kőházak. Kialakul az egységes Óváros, az őt körülvevő városfallal. Luxemburg János uralkodása idején, a 14. században kezdik el építeni a Városházát. A tér a 15- században, a huszita időkben élte fénykorát. Az 1784-es prágai városrészek egyesítésekor a város szimbólumává vált, és az máig. Sok mindent látott ez a hely. Szomorú és vidám események zajlottak itt, a századok alatt. Kivégzések, lovagi tornák, ünnepségek. S mindezen megtörtént eseményeket, könnyű elképzelnünk, elég csak körbenéznünk, mert minden ott van bevésve a kövekbe mélyen. Csak szem kell, ami leolvassa onnan, mint egy eleven képeskönyvben.

 

praga.jpg 

 

A Kisoldal- Malá Strana zegzugos utcát róva

Ha az Óváros-tér Prága szíve, akkor a Kisoldal pedig a lelke. A barokk és reneszánsz palotákkal és gyönyörű kertekkel, polgárházakkal körülölelt városrészt, Přemysl Ottokár király alapította a 13. század derekán.  Az épületek az 1541-es nagy tűzvész után épültek, aminek következtében szinte az egész Kisoldal leégett. A városrész, és a Kisoldal-tér máig megőrizte középkori hangulatát. Bájos utcáin az ide látogató turista, de még az itt élő prágaiak is szívesen kalandoznak el a múltban, hogy aztán valamelyik 16. századi palota kávézójában, vagy egykori polgárház alagsori kiskocsmájában élvezze tovább a délutánt. Majd újra nekiindulva fedezze fel a Kisoldal összes titkát. Szemet gyönyörködtető házak, paloták, apró kis boltok, kapualjak, felettük  a sokszor már művészi ábrázolású házjelek- jó elveszni ebben a világban egy kicsit. 

 

                                              Bemutatkozik az Újváros- Nové Město

 

 „ Nagyon régi ugyan, de mégis új”.    terkep.gif

Az Újváros, Nové Město, az Óváros határán, a régi, mára lerombolt városfalak mentén   húzódó, 360 hektárnyi terület. A 14. században, IV. Károly kezdte a városnegyedet épitetni, a legenda szerint, egészen érdekes okból. A király gyakorta kikérte a csillagásza véleményét, bizonyos fontos kérdésekben, és nem ritkán jövendőt is mondatott vele. Egy éjjel a jövendőmondója különös álmot látott. Nem szerette volna megijeszteni a királyát, igy titkolta a látomását. De IV. Károlyt nem lehetett csak úgy egykönnyen becsapni. A jós kénytelen volt elmondani az álmát: ’’ Nagy tűzvészt látok,lángokat, melyek elpusztitják az Óvárost, és a Kisoldalt, s félő, hogy egészen a Várnegyedig terjednek. Ekkor IV. Károly megijedt, hogy Prágából semmi sem marad, s elrendelte, hogy megépüljön egy új városrész, arra az esetre, ha az álom valóban valóság lesz, s a lángok martalékává válnak az emlitett részek. Az új városrészt az Óváros falainál kezdett épülni. Hamarosan kijelölték az utcák, utak, terek vonalát a térképen. Előbb Karlov-nak akarták nevezni, de a király az Újváros nevet adta neki.   Eddig a legenda, a valóság pedig az, hogy 1348-ban a király elrendelte az új városrész megépitését, hogy a zajos, és büdös mesterségeket ide költöztesse ki az Óvárosból. Aki ide költözött, igazán jó feltételeket kapott. 12 évig nem kellett fizetnie adót, a telket ingyen kapta, de volt azonban ennek feltétele is. A házakat csak kőből lehetett épiteni, és egy éven és hat hónapon belül készen kellett, hogy álljon az új kőház. Jól átgondolt terv volt ez, ugyanis 1400-ra már 2027 lakóház épült fel. mapa_nove_mesto.gif

A kerületbe tartozik a Slovanský Ostrov- Szláv sziget, a híres Vencel-tér – Václavské náměstí tetején a „jóságos” Vencel lovas szoborral, és a Nemzeti Múzeum - Národní Muzeum impozáns épületével, a szép Károly-tér a Városházával- Novoměstská radnice, az Emauzy kolostor- Emauzský klášter, a Faust ház. A Vltava- Moldva folyó partján pedig a Nemzeti Színház- Národní Divadlo, s nem messze tőle a Táncoló ház- Tančící dům.

 

o7631-1-novomestska-radnice-praha-2.jpg

   Újvárosi városháza 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Národní Divadlo-  Nemzeti Színház

images--1-.jpg

 

images.jpg

Táncoló ház

tancolo-haz.jpg

 

Emauzy

emauzy.jpg

 

v29346_namesti-pod-emauzy.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

desperate amateurs cumshots 2018

(oreflellepay, 2020.08.04 13:07)

<a href=https://sites.google.com/view/sex1marthabullles/>marthabullles</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=To+Suck+Dick!+Horny+Young+Amateur+Couple+Make+Home+Video+webcam+teen+couple+anal>cumming on mature amateur in shiny pantyhose
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=To+Suck+Dick!+Horny+Young+Amateur+Couple+Make+Home+Video+white+hoodrat>cum in amateur girls mouth hd compilation
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=To+Suck+Dick!+Horny+Young+Amateur+Couple+Make+Home+Video+white+trash+whore>mature milf 1st time porn amateur cum swallow
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=To+Suck+Dick!+Horny+Young+Amateur+Couple+Make+Home+Video+wife+anal+creampie>mature woman amateur wife cumming from bbc
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=To+Suck+Dick!+Horny+Young+Amateur+Couple+Make+Home+Video+wife+blowjob+swallow>oh daddy cum in my amateur butthole
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=To+Suck+Dick!+Horny+Young+Amateur+Couple+Make+Home+Video+wife+first+anal>please let me swallow your cum amateur
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=To+Suck+Dick!+Horny+Young+Amateur+Couple+Make+Home+Video+wife+fucks+front+husband>tumblr best amateur cum on her tongue
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=To+Suck+Dick!+Horny+Young+Amateur+Couple+Make+Home+Video+wife+handjob>two amateur girls let me cum on them
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=To+Suck+Dick!+Horny+Young+Amateur+Couple+Make+Home+Video+wife+swallows+cum>big tit cumshot amateur
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=To+Suck+Dick!+Horny+Young+Amateur+Couple+Make+Home+Video+worlds+biggest+cock>big tit amateur bbc cumshots tubes
</a>
.
.
.

Tags: married interracial cuckold homemade cuckold couples white wife carlcumsalot black couples homemade bbc cuckold bbc wife amateur cuckold interracial couples married couple bbc blackcock cuckold sucking cock cuckold sex white couples cuckold amateur cuckold couple giant dicks fat cock cuckold
Amateur couples share their sex lives and the naughty desires of the beautiful wife. Pornstars play wives that behave badly, including incredible hardcore with their husbands and cheating to find satisfaction. Scenes of this nature tap into a common male desire to see married women getting laid and loving it.
Married XXX movies with lovely couples, whore wives and cheating husbands. We offer you free and HD sex videos with cheating whore wives, wedded guys fucking other girls and other forms of adultery and debauchery with married couples. You will find hot scenes with unfaithful wives shamelessly cheating on their hard-working husbands with black ...

Casino plex Review

(Andrewtak, 2020.08.01 09:36)

<a href=https://www.jackpotbetonline.com/casino-plex/><b>Casino Plex</b></a> comprises sensational slots and games with a range of thrilling existing member promotions. Sign up and claim your generous new player bonus.

Thank you very much for the invitation

(Mixfopay, 2020.07.31 15:16)

Thank you very much for the invitation :). Best wishes.
PS: How are you? I am from France :)

Англичане купили заказанную португальцами рукопись голландца и бельгийца с изображениями монархов десяти королевств.

(JerrySkept, 2020.07.31 10:55)

Знаете ли вы?
Персонажу французской комедии о Фантомасе советские подростки подражали всерьёз.
На идеологию национал-социализма оказали влияние русские эмигранты.
Битву русских дружин и монголо-татар возле леса отмечают сразу в трёх селениях.
Российская учёная показала, что проект «Новой Москвы» 1923 года воспроизводил план трёхвековой давности.
Предок вождя революции участвовал в управлении долгами Российской империи.


<a href=http://arbeca.net/>arbeca</a>

very painful crying amateur porn

(oreflellepay, 2020.07.31 05:00)

<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=BRINGS+THEM+SUCH+A+PLEASURE+college+girls+fucking>gay escort hotel amateur porn
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=BRINGS+THEM+SUCH+A+PLEASURE+college+girls+who+swallow+cum>shy amateur ass eaten porn
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=BRINGS+THEM+SUCH+A+PLEASURE+college+hot+fuck+horny>mile high club porn amateur
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=BRINGS+THEM+SUCH+A+PLEASURE+college+pov>mis do porn amateur video
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=BRINGS+THEM+SUCH+A+PLEASURE+college+rules>ms tasty treats amateur porn
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=BRINGS+THEM+SUCH+A+PLEASURE+college+sex>list of amateurs grannies porn
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=BRINGS+THEM+SUCH+A+PLEASURE+college+sex+games>list of authentic amateur porn
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=BRINGS+THEM+SUCH+A+PLEASURE+college+sex+hot+fuck>married amateur big tits porn
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=BRINGS+THEM+SUCH+A+PLEASURE+college+swallow>jess amateur natalie knight porn
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=BRINGS+THEM+SUCH+A+PLEASURE+college+truth+or+dare>user upload amateur homemade porn
</a>
.
.
.

r/nsfw_redhead: A not safe for work sub-reddit for redhead porn. Press J to jump to the feed. Press question mark to learn the rest of the keyboard shortcuts. Log in sign up. User account menu. redhead porn r/ nsfw_redhead. Join. hot. hot new top rising. hot. new. top. rising. card. card classic compact. 255. Posted by 1 day ago. Perfect. nsfw ...
Created Jun 23, 2016. nsfw Adult content.
Watch Amateur Redhead gets Fucked video on xHamster, the biggest sex tube site with tons of free Reddit Amateur Amateur Ipad & Babe porn movies! ... Amateur Young Couple Homemade. 283,794. 96%. 19:40. Cute Amature Couple. 50,278. 97%. 16:19. Amateur redhead college babe gets fucked. 98,579. 97%.

New Mia Khalifa blog

(flaky_macie, 2020.07.30 19:35)

Read Tori Black new post https://www.google.com.br/url?cad=rja&esrc=s&rct=j&sa=i&source=images&uact=8&url=https://toriblack.fun/tori-black-reddit-channel-let-me-check-if-youve-done-your-homework/&ved=0cacqjrw - Here
Read Romi Rain new post https://www.google.com.tr/url?q=https://romirain.fun/romi-rain-official-twitter-channel-i-just-sold-a-video-on-modelhub-go-get-yours/ - Here
Read Romi Rain new post http://images.google.co.uz/url?q=https://romirain.fun/romi-rain-adult-video-busty-brunette-wife-romi-rain-gets-nailed/ - Here
Read Mia Khalifa new post http://www.google.com.na/url?q=https://miakhalifa.fun/mia-khalifa-official-facebook-channel-check-out-ntwk-com-miakhalifa-for-more-content/ - Here
Read Kendra Lust new post https://www.reglaw.cz/jdi?url=https://kendralust.fun/kendra-lust-facebook-channel-kendra-lust-lustarmy/ - Here
Read Elsa Jean new post https://images.google.kz/url?q=https://elsajean.fun/elsa-jean-adult-video-xxx-porn-video-nerds-episode-5-elsa-jean-marcus-london/ - Here
Read Lana Rhoades new post http://images.google.at/url?q=https://lanarhoades.space/lana-rhoades-adult-video-horny-and-cheating-busty-houswife-lana-rhoades-with-big-ass-beautiful-brunette-houswife-lana-rhoades-has-juicy-fat-booty-and-big-tits-and-perfect-body-and-she-is-horny-and/ - Here
Read Eva Lovia new post http://www.google.com.cu/url?q=https://evalovia.fun/eva-lovia-facebook-channel-i-cant-tell-you-how-many-times-ive-opened-messages-of-other-people-thanking-me-for-my-posts-saying-that-ive-helped-t/ - Here

amateur white girl huge black cock

(oreflellepay, 2020.07.30 12:55)

<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=BANGING+BRINGS+THEM+SUCH+A+PLEASURE+handjob+race>mature asian neighbor sucking cock amateur video
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=BANGING+BRINGS+THEM+SUCH+A+PLEASURE+hard+fast+fuck>biggest amateur cock from georgia fucking bbw
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=BANGING+BRINGS+THEM+SUCH+A+PLEASURE+hard+fuck>brunette amateur sucks on giant cock
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=BANGING+BRINGS+THEM+SUCH+A+PLEASURE+hard+missionary>big booty milf amateur and white cock
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=BANGING+BRINGS+THEM+SUCH+A+PLEASURE+hard+missionary+fuck>big cock with chinese girk amateur
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=BANGING+BRINGS+THEM+SUCH+A+PLEASURE+hard+rough+screaming>broke amateurs getting fucked while sucking cock
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=BANGING+BRINGS+THEM+SUCH+A+PLEASURE+hard+rough+sex>real amateur gf wanted my friends huge cock
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=BANGING+BRINGS+THEM+SUCH+A+PLEASURE+hardcore>real amateur young asian boys hard cocks
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=BANGING+BRINGS+THEM+SUCH+A+PLEASURE+hardcore+fuck>huge amateur cock bareback fucking cumshots
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=BANGING+BRINGS+THEM+SUCH+A+PLEASURE+harder+fuck+me+harder>mmf amateur black cock sllut porn photo
</a>
.
.
.

Tons of free Girl Masturbate And Cums In Her Shorts porn videos and XXX movies are waiting for you on Redtube. Find the best Girl Masturbate And Cums In Her Shorts videos right here and discover why our sex tube is visited by millions of porn lovers daily. Nothing but the highest quality Girl Masturbate And Cums In Her Shorts porn on Redtube!
Tons of free Gay Mature Swallowing Cum porn videos and XXX movies are waiting for you on Redtube. Find the best Gay Mature Swallowing Cum videos right here and discover why our sex tube is visited by millions of porn lovers daily. Nothing but the highest quality Gay Mature Swallowing Cum porn on Redtube!
View Swallow-cock GIFs and every kind of Swallow-cock sex you could want - and it will always be free! We can assure you that nobody has more variety of porn content than we do. We have every kind of GIFs that it is possible to find on the internet right here. We are working hard to be the best Swallow-cock GIFs site on the web!

New Nikita Bellucci blog

(glamo_dakota, 2020.07.30 11:04)

Read Riley Reid new post https://maps.google.com.gt/url?q=https://rileyreid.fun/riley-reid-official-facebook-channel-%e2%99%a5%ef%b8%8f/ - Here
Read Dani Daniels new post http://sailingjobs.sail1design.com/util/displayadclick.aspx?id=48&url=https://danidaniels.fun/dani-daniels-official-youtube-channel-get-my-box-delivered-to-your-door/ - Here
Read Sasha Grey new post http://url4es.com/go/www/https://sashagrey.fun/sasha-grey-adult-video-sasha-grey-hardcore-porn-compilation//video/140667/hotgasticomalana-evans-anal-comeback-part-2-gastimazacom.html - Here
Read Leah Gotti new post http://www.srbb.nl/?URL=https://leahgotti.fun/leah-gotti-adult-video-leah-gotti-caught-with-stepmoms-vibrator/ - Here
Read Nicolette Shea new post https://links.rafflecopter.com/rcapi/v1/raffles/~08c80b99187/?e=141485194587cafe4e2ee895&u=https://nicoletteshea.fun/nicolette-shea-adult-video-pornstars-like-it-big-nicolette-shea/ - Here
Read Dani Daniels new post http://images.google.fm/url?q=https://danidaniels.fun/dani-daniels-reddit-channel-queen/ - Here
Read Lana Rhoades new post https://maps.google.se/url?q=https://lanarhoades.space/lana-rhoades-reddit-channel-deep-eyes%f0%9f%92%a6/ - Here
Read Lisa Ann new post http://forum.vitebsk.by/Final/ind?a%5B%5D=https://lisaann.fun/lisa-ann-reddit-channel-omg/ - Here

New Riley Reid blog

(billi_nicole, 2020.07.30 03:11)

Read Little Caprice new post https://www.uxc.com/error/uxc_redirect.aspx?Returnurl=https://littlecaprice.fun/little-caprice-facebook-channel-little-caprice-atjaunoja-savu-titulbildi/&print=true - Here
Read Abella Danger new post http://www.toptoonsites.com/cgi-bin/sites/out.cgi?id=amber&url=https://abelladanger.fun/abella-danger-facebook-channel-now-if-the-image-is-over-50-share-we-celebrate-with-some-of-our-favorite-day-of-se-abella-danger-abella_danger/ - Here
Read Dillion Harper new post http://www.sitedossier.com/site/www.https://dillionharper.fun/dillion-harper-official-instagram-channel-that-darn-ig-%f0%9f%98%a9-if-only-we-could-see-more-but-now-you-can-at-my-onlyfans-%e2%98%91%ef%b8%8fcheck-out-the-full-set-%e2%98%ba%ef%b8%8f-do-you-like-m/ - Here
Read Leah Gotti new post https://birdsedgefirst.org/service/util/logout/CookiePolicy.action?backto=https://leahgotti.fun/leah-gotti-official-twitter-channel-know-about-human-crices/ - Here
Read Nicole Aniston new post http://www.laosubenben.com/home/link.php?url=https://nicoleaniston.fun/nicole-aniston-facebook-channel-nicole-aniston/ - Here
Read Tori Black new post http://gbcode2.kgieworld.com/gb/https://toriblack.fun/tori-black-official-twitter-channel-re-onlybbgirl-flashmanwade-who-this-girl-tho-quit-playin-with-me-%f0%9f%91%80/ - Here
Read Kendra Lust new post http://mailstreet.com/redirect.asp?url=https://kendralust.fun/kendra-lust-official-facebook-channel-lustarmy/ - Here
Read Asa Akira new post http://www.kyoto-osaka.com/search/rank.cgi?id=2438&mode=link&url=https://asaakira.fun/asa-akira-facebook-channel-please-subscribe-rate-and-review-supercuriouspod-com-heres-how/ - Here

gay amateur frat piss and creampie

(oreflellepay, 2020.07.29 17:33)

<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=Oral+creampie+compilation,+only+Amateur+cum+homemade+blowjob+swallow>dumb cute amateur creampied
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=Oral+creampie+compilation,+only+Amateur+cum+homemade+cougar>gaping amateur wife creampie
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=Oral+creampie+compilation,+only+Amateur+cum+homemade+cousins>amateur emo teen creampie
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=Oral+creampie+compilation,+only+Amateur+cum+homemade+cum+mouth>amateur teen daughter creampie
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=Oral+creampie+compilation,+only+Amateur+cum+homemade+cum+swallow>amateur wife creampie bbc gif
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=Oral+creampie+compilation,+only+Amateur+cum+homemade+exgirlfriend>amateur giant interracial wife creampie
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=Oral+creampie+compilation,+only+Amateur+cum+homemade+pov>at home amateur album mature creampie
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=Oral+creampie+compilation,+only+Amateur+cum+homemade+pov+blowjob+swallow>bbw granny ebony creampie amateur
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=Oral+creampie+compilation,+only+Amateur+cum+homemade+young>xxx amateur first time pussy creampie
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=Oral+creampie+compilation,+only+Amateur+cum+horny+amateur+couple>naked amateur chubby creampie
</a>
.
.
.

My ebony GF jumps on my dick in homemade sex video ... My incredibly beautiful bride sucks my dick in homemade sex video. 1:36. Closeup homemade sex video of my babe giving me head. ... Dirty-minded amateur sex tape of lusty bootylicious amateur wifey. 24:47. Friend's naughty black.
In this video I go over the Hismith Premium Sex Machine. This is not a sponsored video! If you want the XXX-rated second half of the review, then be on the lookout for the upcoming FINAL ASS-ESSMENT video, coming soon to a Toyfucked87 channel near you! In this video I go over the Hismith Premium Sex Machine. This is not a sponsored video!
Discover the latest Hismith videos and porn tube movies and watch them all for free on XTube.

New Madison Ivy blog

(puny_jad, 2020.07.29 08:52)

Read Lana Rhoades new post http://foundation.hawthornfc.com.au/analytics/outbound?url=https://lanarhoades.space/lana-rhoades-official-facebook-page-%e2%9d%a4%ef%b8%8f%e2%9d%a4%ef%b8%8f/ - Here
Read Alexis Fawx new post http://www.onlineunitconversion.com/link.php?url=https://alexisfawx.fun/alexis-fawx-adult-video-fortunato-figlio-scopa-mamma-passo-alexis-fawx-allora-giovani-lily-rader/ - Here
Read Little Caprice new post http://screenplay.com.ua/url.php?url=https://littlecaprice.fun/little-caprice-official-youtube-channel-little-caprice-divas-leanne-lace-is-one-of-my-hottest-caprice-divas-in-my-production/ - Here
Read Riley Reid new post http://maps.google.si/url?q=https://rileyreid.fun/riley-reid-adult-video-riley-reid-learns-how-to-deepthroat/ - Here
Read Alexis Fawx new post http://www.seniorenportal.de/community/redirect?url=https://alexisfawx.fun/alexis-fawx-official-twitter-channel-going-live-now/ - Here
Read Leah Gotti new post https://hjn.secure-dbprimary.com/service/util/logout/CookiePolicy.action?backto=https://leahgotti.fun/leah-gotti-facebook-channel-new-scene-%f0%9f%91%99/ - Here
Read Peta Jensen new post https://ceskapozice.lidovky.cz/redir.aspx?url=https://petajensen.fun/peta-jensen-adult-video-crushonpeta-peta-jensen-studies-a-long-thick-cock/ - Here
Read Mia Malkova new post https://www.google.lk/url?q=https://miamalkova.fun/mia-malkova-official-instagram-channel-in-love-with-oregon-%f0%9f%92%95%f0%9f%8c%b2%f0%9f%8d%83%e2%81%a0-%f0%9f%93%b8-by-elistucker%e2%81%a0-%e2%9c%8f%ef%b8%8f-atxroy/ - Here

New Hitomi Tanaka blog

(shy_nathani, 2020.07.28 22:18)

Read Lisa Ann new post [url=http://www.google.gm/url?cd=3&esrc=s&popup=1&q=&rct=j&sa=t&source=web&url=https://lisaann.fun/lisa-ann-official-twitter-channel-re-rosenbaumlaw-%f0%9f%98%83/&ved=0ckybebywag]Here[/url]
Read Nicole Aniston new post [url=https://images.google.co.uk/url?q=https://nicoleaniston.fun/nicole-aniston-official-instagram-channel-full-of-optimism-plants-and-love-for-all-that-is-%f0%9f%91%bd-good-morning-beautiful-soul-i-hope-your-day-is-shifted-by-the/]Here[/url]
Read Madison Ivy new post [url=http://sinbirank.dental-clinic.com/japan/cgi/rank.cgi?id=533&mode=link&url=https://madisonivy.fun/madison-ivy-adult-video-madison-ivy-hot-fuck-massage/]Here[/url]
Read Lana Rhoades new post [url=http://www.fouillez-tout.com/cgi-bin/redirurl.cgi?https://lanarhoades.space/lana-rhoades-official-youtube-channel-bra-try-on-haul-ft-gabbie-carter-autumn-falls/=]Here[/url]
Read Lena Paul new post [url=https://images.google.ee/url?q=https://lenapaul.fun/lena-paul-official-reddit-channel-hot/]Here[/url]
Read Ava Addams new post [url=https://www.solidsignal.com/ftm.asp?url=https://avaaddams.fun/ava-addams-official-instagram-channel-i-miss-%f0%9f%8f%80-wont-be-the-same-not-being-able-to-go-to-games-but-at-least-its-coming-back-tap-that-%e2%9d%a4%ef%b8%8f-if-you/]Here[/url]
Read Angela White new post [url=http://rvnetlinx.com/wpframetop.php?id=2063&rvnl=wpcpground.php%3Fcat%3Dus&url=https://angelawhite.fun/angela-white-adult-video-slutty-angela-white-having-her-pussy-ravaged-by-ramon-nomar-angela-whiteramon-nomar/]Here[/url]
Read Julia Ann new post [url=https://images.google.com.tr/url?q=https://juliaann.fun/julia-ann-official-instagram-channel-1500-00-reward-stormy-was-stolen-in-the-san-diego-area-originally-seen-in-spring-valley/]Here[/url]

New Sasha Grey blog

(billi_mira, 2020.07.28 12:56)

Read Valentina Nappi new post http://images.google.ne/url?q=https://valentinanappi.fun/valentina-nappi-adult-video-assfuck-lover-valentina-nappi-gets-hard-this-time/ - Here
Read Sara Jay new post http://www.boosterforum.com/vote-374818-217976.html?adresse=https://sarajay.fun/sara-jay-official-instagram-channel-%f0%9f%9a%a8new-update-on-my-official-website-with-isiah_maxwell-%f0%9f%a5%b0-we-worked-late-into-the-night-but-we-got-the-job-done-hard-w/&popup=1%2Ftrends%2Fwwwnxxxv%2F1%2F - Here
Read Tori Black new post http://www.nilaima.com/link.php?url=https://toriblack.fun/tori-black-official-instagram-channel-watch-the-video-on-my-o-f-page-%f0%9f%98%8a-officialtoriblack/ - Here
Read Peta Jensen new post http://find.germany-map.com/cgi-bin/redirect.pl?url=https://petajensen.fun/peta-jensen-adult-video-two-santa-helpers-nicole-aniston-and-peta-jensen-ride-santas-cock-nicole-anistonpeta-jensen/ - Here
Read Angela White new post http://gbcode2.kgieworld.com/gb/www.https://angelawhite.fun/angela-white-adult-video-sweet-babe-angela-white-makes-a-fat-shaft-disappear-in-her-cunt-angela-whitemarkus-dupree//to/xxnu/ - Here
Read Amarna Miller new post http://orkanger-vel.no/redir.php?id=27&pid=3&url=https://amarnamiller.fun/amarna-miller-facebook-channel-%f0%9f%87%aa%f0%9f%87%b8-harta-de-de-ver-como-todo-el-mundo-confunde-conceptos-relacionados-con-el-trabajo-sexual-no-las-trabajadoras-se/ - Here
Read Little Caprice new post http://www.gymlink.co.nz/redirect.php?listid=4830&url=https://littlecaprice.fun/little-caprice-official-instagram-channel-playing-arround-in-the-garden-%f0%9f%8c%ba-%f0%9f%93%b8-marcello-bravo-official/ - Here
Read Mia Khalifa new post https://www.redoakprimaryschool.co.uk/suffolk/primary/redoak/CookiePolicy.action?backto=https://miakhalifa.fun/mia-khalifa-official-instagram-channel-june-10th-2018-said-i-love-you-to-this-man-after-10-magical-days-in-copenhagen-together-june-10th-2019-we-got-m/ - Here

New Nicolette Shea blog

(old-f_arjun, 2020.07.28 03:22)

Read Xev Bellringer new post http://www.google.com.ua/url?cd=3&q=676818-1280x800-20&rct=j&sa=t&source=web&url=https://xevbellringer.fun/xev-bellringer-official-twitter-channel-admit-it-you-both-need-me-just-as-much-as-i-need-you-to-cum/&ved=0CEkQFjAC - Here
Read Valentina Nappi new post https://maps.google.com.pg/url?q=https://valentinanappi.fun/valentina-nappi-official-twitter-channel-live-now/ - Here
Read Mia Malkova new post https://www.tantra-massage.de/go.php?url=https://miamalkova.fun/mia-malkova-adult-video-mia-malkova-massive-ass/ - Here
Read Brandi Love new post https://www.wovenhill.co.uk/JumpTo.aspx?url=https://brandilove.fun/brandi-love-reddit-channel-her-body-is-so-hot-for-me/ - Here
Read Gina Gerson new post http://www.splendidpen.com/bloques/bannerclick.php?id=6&url=https://ginagerson.fun/gina-gerson-facebook-channel-https-youtu-be-pvt9dp2mooy/ - Here
Read Adriana Chechik new post http://www.google.com.ar/url?cad=rja&cd=1&esrc=s&q=dinero+salud+y+consejos+para+la+vida&rct=j&sa=t&source=web&url=https://adrianachechik.fun/adriana-chechik-adult-video-bts-adriana-chechik-anal-and-squirting-durning-interview/&ved=0ahUKEwiT-eefg_7LAhWMRSYKHS6YAUQQFgggMAA - Here
Read Little Caprice new post http://newagestyle.net/forum/away.php?s=https://littlecaprice.fun/little-caprice-official-instagram-channel-%e1%b4%9b%e1%b4%80%e1%b4%8b%e1%b4%87-%e1%b4%8d%ca%8f-%ca%9c%e1%b4%80%c9%b4%e1%b4%85-%f0%9f%92%99-%f0%9f%93%b8-made-by-_niczricpic_-wearing-atelier_42_mosa/ - Here
Read Janice Griffith new post http://www.ixawiki.com/link.php?url=https://janicegriffith.fun/janice-griffith-adult-video-janice-griffith-ha-bisogno-suo-gallo-enorme-ragazzo-dentro-di-lei/ - Here

New Lela Star blog

(bumpy_clayton, 2020.07.27 19:42)

Read Mia Khalifa new post http://url4es.com/go/www/https://miakhalifa.fun/mia-khalifa-official-youtube-channel-breast-surgery-recovery-part-2//video/17942/girl-on-towel.html - Here
Read Kendra Lust new post http://www.dmc.tv/new/out.php?go=https://kendralust.fun/kendra-lust-official-youtube-channel-top-retired-pornstar/ - Here
Read Madison Ivy new post http://admin.designguide.com/redirect.ashx?url=https://madisonivy.fun/madison-ivy-adult-video-sexy-madison-ivy-enjoys-getting-fucked-hard-and-rough/ - Here
Read Angela White new post http://birdwo.com/home/link.php?url=https://angelawhite.fun/angela-white-official-instagram-channel-spend-your-summer-with-me-%f0%9f%92%95-link-in-bio/ - Here
Read Angela White new post http://access.lmc.cz/redir.php?Eelita=1087&Evertical=0&url=https://angelawhite.fun/angela-white-reddit-channel-world-class-ass/ - Here
Read Brandi Love new post https://www.fairlop.redbridge.sch.uk/redbridge/primary/fairlop/CookiePolicy.action?backto=https://brandilove.fun/brandi-love-adult-video-brandi-love-seth-gamble-in-my-friends-hot-mom-brandi-gets-home-from-work-and-catches-her-sons-friend-in-the-shower-she-starts-to-have-a-conversation-with-him-while-she/ - Here
Read Sasha Grey new post http://j-page.biz/https://sashagrey.fun/sasha-grey-facebook-channel-heres-what-ive-been-working-on-follow-venn-a-new-24-7-network-for-gaming-pop-culture-ive-always-strived-to-challe//search/xxxxxx-bf-12-yars.html - Here
Read Alexis Texas new post https://lcu.hlcommission.org/lcu/pages/auth/forgotpassword.aspx?returnurl=https://alexistexas.fun/alexis-texas-adult-video-livegonzo-alexis-texas-butwoman-gets-her-cumshot/ - Here

amateur slut throated then fucked

(oreflellepay, 2020.07.27 07:11)

<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=Fucked+my+ass+for+so+long+its+very+good+for+my+orgasm+ex+cum+mouth>olivia b florida state amateur slut
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=Fucked+my+ass+for+so+long+its+very+good+for+my+orgasm+ex+gf>nude amateur sexy sluts
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=Fucked+my+ass+for+so+long+its+very+good+for+my+orgasm+ex+girlfriend>nude ohio amateur sluts
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=Fucked+my+ass+for+so+long+its+very+good+for+my+orgasm+ex+girlfriend+anal>various amateur web sluts
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=Fucked+my+ass+for+so+long+its+very+good+for+my+orgasm+ex+girlfriend+blowjob>teen amateur whore skank slut
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=Fucked+my+ass+for+so+long+its+very+good+for+my+orgasm+ex+girlfriend+homemade>slim white slut bbc amateur
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=Fucked+my+ass+for+so+long+its+very+good+for+my+orgasm+ex+girlfriend+swallow>slutty amateur teen slut
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=Fucked+my+ass+for+so+long+its+very+good+for+my+orgasm+exploited+college+girls>tia zhang amateur slut
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=Fucked+my+ass+for+so+long+its+very+good+for+my+orgasm+facefuck>amateur german teen bisexual slut
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=Fucked+my+ass+for+so+long+its+very+good+for+my+orgasm+female+edging>amateur rave slut nude
</a>
.
.
.

Harley Dean is a pretty girl with interesting features. She was born in Columbus, OH, USA, and began her porn career in 2014. Harley has a beautiful middle chest and elastic ass. During her career, she starred in more than 80 adult films, where she worked in various genres: anal, blowjob, FFM, gangbang. You can watch a lot of movies with her ...
harley dean Porn Videos! - Teanna Trump, Chanell Heart, Harley Dean Pov, Harley Dean Anal, Harley Jade, Angel Dark, Sarah Banks, Nia Nacci, Honey Gold, Abella ...
Melody Wylde is a gorgeous pornstar who is part Japanese and part Dominican, giving her an exotic look that guys drool over.As a petite girl, this spinner can get spun around on a cock like nobody’s business. Standing 5’4 tall, weighing 105 pounds, she has 32AA tits, a 24-inch waist and a juicy 36-inch ass.

amateur flexible orgasm compilation

(oreflellepay, 2020.07.27 03:18)

<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=Best+Cure+For+COVID+19+(coronavirus)+Thick+Cock+In+My+Pussy!+young+amateur+teen+couple+webcam>amateur couple viginal orgasm videos
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=Best+Cure+For+COVID+19+(coronavirus)+Thick+Cock+In+My+Pussy!+young+big+ass>amateur loud solo orgasm quick
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=Best+Cure+For+COVID+19+(coronavirus)+Thick+Cock+In+My+Pussy!+young+blowjob>amateur nerdy girl orgasm
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=Best+Cure+For+COVID+19+(coronavirus)+Thick+Cock+In+My+Pussy!+young+couple>amateur sisters having orgasms
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=Best+Cure+For+COVID+19+(coronavirus)+Thick+Cock+In+My+Pussy!+young+couple+first+time>young amateur teen masterbation orgasms
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=Best+Cure+For+COVID+19+(coronavirus)+Thick+Cock+In+My+Pussy!+young+couple+homemade>loud amateur shared wife orgasm
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=Best+Cure+For+COVID+19+(coronavirus)+Thick+Cock+In+My+Pussy!+young+couple+in+love>teen amateur orgasm hd rub
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=Best+Cure+For+COVID+19+(coronavirus)+Thick+Cock+In+My+Pussy!+young+couple+webcam>thick amateur teen orgasm
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=Best+Cure+For+COVID+19+(coronavirus)+Thick+Cock+In+My+Pussy!+young+hard+fuck>real amateur he fingers her clit orgasm public
</a>
<a href=https://www.pornhub.com/video/search?search=Best+Cure+For+COVID+19+(coronavirus)+Thick+Cock+In+My+Pussy!+young+horny+couple>shy hot orgasm xxx amateur home
</a>
.
.
.

Amateur Teen Twerking And Jumping On Penis Strangulation is external constriction of the neck that interferes with respiration, and may be caused by a curtain cord or clothing drawstring. Emo gay porn porno sex a not so private twink fuck. Amateur teen twerking and jumping on penis. Tight little panties 02 - scene 5 thumb.
Luissa Rossa goes home with black guys for a hard interracial fucking taking cock like a slut. 100.00% 331 122. Tags: young slut girl gets fucked young girl shane diesel like girl black black girl boz luissa picked up and fucked picked up shane diesel teen interracial big black cock luissa rosso hush big cock young black girl. Comments ( 13 ):
Tags: cumshot, doggystyle, handjob, pick up, pussy. All-natural cutie Sicilia gives a very good blowjob and gets fucked. Tags: ass, babe, bed sex, blonde, pick up. kinky bendover action teen sex 1. Tags: bend over, blowjob, hardcore, kinky, pick up. All-natural young chick opens her little hole for a massive dick.

New Ava Addams blog

(scarc_haylee, 2020.07.24 21:09)

Read Elsa Jean new post https://www.jubileeaustralia.org/Redirect.aspx?destination=https://elsajean.fun/elsa-jean-official-facebook-channel-in-love-with-the-moment-%e2%9d%a4%ef%b8%8f/ - Here
Read Eva Lovia new post http://www.arakhne.org/redirect.php?url=https://evalovia.fun/eva-lovia-facebook-channel-part-of-next-months-proceeds-from-all-my-platforms-will-be-going-to-help-minority-ran-small-businesses-that-were-destroy/ - Here
Read Rebeca Linares new post http://houtmoethoudmoed.nl/initiative/popupemail/7201?url=https://rebecalinares.fun/rebeca-linares-reddit-channel-angelina-dominating-rebeca/ - Here
Read Riley Reid new post http://www.tmjambitions.co.uk/?a%5B%5D=https://rileyreid.fun/riley-reid-official-facebook-channel-%e2%99%a5%ef%b8%8f/ - Here
Read Janice Griffith new post http://susanfoster.com/SearchPoint/redir.asp?lid=1&reg_id=pTypes&sname=%2Fsearchpoint%2Fsearch.asp&sponsor=LEA&url=https://janicegriffith.fun/janice-griffith-reddit-channel-stunning/ - Here
Read Dillion Harper new post https://rallynasaura.net/rd.php?author=GAZOO+Racing+%C4%9E%C2%B3%C3%91%C2%93%C3%82%C2%A9%C4%9E%C2%B3%C3%91%C2%93%C4%9E%C2%84%C4%9E%C2%B3%C3%91%C2%93%C3%91%C2%98&url=https://dillionharper.fun/dillion-harper-adult-video-girlsway-dillion-harper-tricked-into-scissoring/ - Here
Read Hitomi Tanaka new post http://help.crimeastar.net/index.php?url=https://hitomitanaka.fun/hitomi-tanaka-reddit-channel-hitomi-tanaka/ - Here
Read Kimmy Granger new post https://stoswalds.com/cheshire/primary/stoswald/CookiePolicy.action?backto=https://kimmygranger.fun/kimmy-granger-official-twitter-channel-men-get-paid-higher-than-women-in-almost-every-field-of-work-onlyfans-gave-females-a-platform-to-capitalize-off-what-god-gave-em-idgaf-what-a-nigga/ - Here

Автономная канализация Таганрог

(bok, 2020.07.18 17:46)

Полагаясь на широкий практический опыт в данном секторе и профессиональную команду мастеров своего дела, по <a href=https://Synergy90.ru/service/skvajin/vosstanovlenie-debita-uvelichenie-proizvoditelnosti-artezianskih-skvazhin/>восстановление производительности скважин</a>, геофизическое исследование скважин, очистка дренажа, монтаж насоса в скважине, монтаж водоподъёмной трубы в скважине, поставка водоподъёмных труб, замена СУЗ на скважине, очистка трубопроводов высоким давлением и другие. Данные сервисы обширно эксплуатируются во всяческих отраслях, в разного рода как ирригация, сельское хоз-то, комерческий или жилой комплекс. Наша команда специалистов обладает в распоряжении 14 летний полученный опыт в данных областях, все это помогает нам исполнять данные услуги такие услуги как ремонт скважины, замена насоса в скважине, диагностика скважин, прочистка дождевой канализации, очистка дождевой канализации, очистка резервуаров питьевого водоснабжения, замена СУЗ на скважине, периодическое обслуживание скважиночень быстро и эффективно. Представляемые услуги ценятся нашими клиентами за их своевременное исполнение и лучшую расценочную политику.

Looking for housekeeping job manhattan

(KennethAbumb, 2020.07.17 06:00)

Cleansing homes or homes is a popular service among proprietors of lodge. Preserving their sanitation is often rather frustrating as well as tough, given that it is a large location of the properties and the surrounding location, there are many shower rooms and also rooms for various purposes. Self-care for a lodge can be quite challenging, given that the procedure needs the availability of extremely different house chemicals, tools and also takes a great deal of time.

PROMPTLY AND EFFICIENTLY
We make every effort not to waste time, but at the same time do not hurry to the hinderance of the result. Our team consists of specialists of the highest degree in all locations.

STRAIGHTFORWARD PRICES WITHOUT SURPRISE SUPPLEMENTS

Our prices are taken care of as well as depend only on the location. We assure the safety and security of the cost up to a dime.

TIME PLAYS ROLE

We appreciate the moment and understand a great deal regarding the advantages. We agree on the phone as well as come quickly to tidy.

Companies currently have all the necessary cleaning equipment, cleansing items of European quality and also seasoned staff who can quickly handle also one of the most hard stains. Before entering into a agreement, the supervisor and also the customer figure out the entire bundle of services, whether it is simply basic or comprehensive cleansing, whether added home window cleansing or upholstered furniture is required. Leave a demand, as well as our manager will address questions, prompt you on a collection of services and also compute the price of cleaning free of cost. We welcome you to cooperate.

In house cleaning services - ideal
<a href=https://maidsmanhattan.club/maid-service-bronx/>Maid service Bronx</a>
- it is actually easy, beneficial as well as affordable along with our company.
Count on the tidiness forerunners to property cleansing Brooklyn! Our experts utilize qualified cleaning agents and technological equipment of worldwide makers in our work and also carry out an exceptional job along with cleaning of any type of complication.

<a href=https://maidsmanhattan.club/><size>8]Maid service rates new-york</size></a>

Collaboration with the company is actually the sponsor of a remarkable, profitable and also reliable cleansing of specialist property cleansing and also bordering locations. Presently, home cleaning services coming from our provider are actually made use of in New Jacket. Cherish and also you the true perks as well as useful advantages of our company proposition.

By signing a long-term solution agreement with us, you will certainly be able to desert the need to maintain a sizable personnel of technical workers, which, subsequently, will certainly optimize prices. The price of the facility, daily, basic home cleaning of Staten Island, executed through our employees, are going to regularly be actually less than the price of wages for cleaning services, the purchase of cleaning items and tools.

<size>6]House cleaning checklist new-york</size>

Leave behind a request on the web site, specify your name or even company name, connect with contact number as well as day of desired cleaning, leave your dreams as well as demands in a message to the manager if required, then our professional will certainly call you in the shortest time and indicate the time, time and also workplace!


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

Következő »