Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Prágai kertek

  

Prágai kertek 262448-top_foto1-wso3q.jpg

Egy különleges sétára hivlak benneteket. Megannyi báj, titokzatosság, romantika és persze legenda övezi a prágai kerteket. A paloták árnyékában megbúvó szépséges virágok, talpalatnyi zöld, színes, illatos kavalkád májusban, amikor megindul a virágzás. Szökőkutak csobogása mellett, leülni egy padra, lehunyni a szemed, madarak dalűt hallgatva, a nap felé fordulni, s hagyni, hogy az arcod simogassa. Gyönyörű pillanatok…. gyere, osztozz bennük velem!

Vrtba palota kertje mind közül a legszebb. 29055547.jpg

A Karmelitska utca egyik palotája rejti el előlünk ezt a csodás szépséget, amelyet Ján Josef Vtrba gróf épitetett az 1720- as években, olasz mintára, barokk stilusban. Nagy nevű szobrászok, épitészek dolgoztak rajta: F.M. Kaňka, a szobrokat M.B. Braun készítette, és a freskókat, festményeket pedig V.V. Reiner. Hasonlóan, mint a Vár alatti kertek, a Vrtba- kert is teraszosra épült, az egyes szinteket lépcsők kötik össze, gyönyörű szobrokkal diszitve.

A palota udvarából egy kapu vezet a kertbe. A kapu őrzője nem más, mint Atlasz, földgömböt tartva a vállán. M.B. Braun műve az erejét fitogtató szobor. A mese szerint, Atlasz egyszer, egyetlen percre letette a gömböt a válláról, és a földre helyezte. Épp ekkor az utcán egy fogat haladt el a palota előtt, s a lovak megbokrosodtak, s egy arra sétáló kislány felé iramodtak. Atlasz leugrott az őrhelyéről, kirohant az utcára, és megállitotta a lovakat. Aztán visszatért a helyére, ahol ott áll a mai napig, talán újabb csodatettre várva. 

vrtba-garden-salon.jpg

 

 

prague-mala-strana-vrtbovska-zahrada-garden-2-large.jpg

Az alsó részben található a sala terrena, és a puttóval ös tengeri szörnnyel diszitett kis medence, és a sala terrena végében a kis empir házikó. A szinteket innét a szépen megmunkált diszlépcső köti össze, antik istenek szobraival. A második szinten lehet megpihenni, leülni az ott lévő padok egyikére, s körbenézni, a virágzó azáleákra, buxusokra. Csodás pillanatok. Hallgatni közben a madarakat, majd felsétálni a harmadik szintre, onnét is a kilátóhoz, ahonnét szépen belétni a környéket. Érezni azt a nyugalmat, amelyet a lábaid alatt elterülő kert, s a föléd magasodó, kisoldali Szent Miklós templom hatalmas, zöld kupolája áraszt feléd.

 

images.jpg

 

 

prague-jardin-vrtba-1.jpg

 Azt is mesélik a régiek, hogy magának a palotának furcsa lakói voltak egykoron. Az 1620-as években egy Krystof Hrant nevű lovag tulajdonában volt a palota. A cseh rendek lázadása alatt a Habsburgok ellen harcolók tüzérségi parancsnoka lett. A fehérhegyi csata után Harant volt az egyik azon 27 lázadónak, akiket 1621. június 21-én kivégeztek. A Vrtba palota ezután más tulajdonába került. A 19. században a palota uraság nékül maradt és bérházként szolgált. Ekkor kisértetek jártak itt, éjjelente a hétsó szárnyból ajtónyikorgás, csapkodás lélekharang hangja, ének és elviselhetetlen lárma hallatszott, és az ablakokban titokzatos fény derengett. A lakók egymás után költöztek ki a házból. Hogy máig itt kisértenek -e éjjelente, nem tudni. 

 

vrtba-garden-131.jpg

A kert nyitva van a látogatók előtt, áprilistól naponta 10.00- 18.00. Belépő: felnőtt 62 Czk, gyerek 40 Czk, nyugdijas 52 Czk, Családi jegy 170 Czk. 

 

cropped-vrtba-zahrada-mikulc3a1c5a1.jpg

 

A Vár alatti kertek

A várhegy lejtőjén elrejtve a kintről befelé kukucskáló látogató szeme elől, találhatóak a palotakertek. Nagy tudású kertészek, botanikusok, művészek, szobrászok keze nyomát őrzik máig ezek a diszkertek. Egészen pontosan öt palotakert bújik meg a Vár alatt. Teraszos elrendezésük, támfalakkal, lépcsőkkel, lugasokkal, szökőkutakkal, szobrokkal diszitve még szebbé varázsolja egészet. Ismerkedjünk meg velük.  

 248.jpg

Ledeburg-palota kertje, ismeretlen barokk művész munkája, a 17. századból. Pompás sala terrena, árkádsor, antik festményekkel, Herkules harca Cerberussal szobor….. szemet gyönyörködtető az egész. Az ember csak sétál, néha megáll, vagy leül egy padra, nem akar mást közben, csak lenni, ebben a tökéletesen megalkotott környezetben. A lépcsőzetes teraszok, balusztrádos lépcsők, amely a legmagasabban elhelyezkedő nyolcoldalú lugashoz vezet. Gyönyörű.

 

praha-1-ledenburska-zahrada09031.jpg

 

A Pálffy - kertek, amely tulajdonképp a Ledenburg-kert egy részének a folytatása, a 18. században nyerte el mai alakját. Telis teli gyűmölcsfákkal, teraszokkal, padokkal. S hogy kinek köszönheti a kert a létrejöttét? Egy hölgynek, aki nem volt más, mint Anna Maria Füstenberk. A legenda szerint a hölgy szerelmi bánatában a virágok felé fordult, s megfogadta, ezentúl férfival nem áll szóba, csak a virágokkal beszélgetett naphosszat a palota kertjében. Egy meztelen női szobor is található a kis Pálffy-kert kert részben, talán magát Anna Mariát ábrázolja, miközben a virágokkal beszélget bánatában? Talán azért olyan szépek máig az itt található virágok. A kert azonban nem róla kapta a nevét, hanem gróf Erdődy Pálffy Eduárdról, akit csak igy neveztek: az Újezdi gróf. ) Újezd- egy prágai városrész). Felette terül el a Nagy-Pálffy- kert, amit klasszicista stilusban alakitottak át a 19. században. Hét terasza van, a legfelsőn van egy kilátóterasz, ahonnét csodás kilátás nyilik. A kertek átalakitása és a felújitási munkálatok Václav Havel volt cseh elnők, és Károly brit királyi herceg védnöksége alatt folytak. A kert közepét szépen, művészien megmunkált kút disziti, s vele szemben a falon csodaszép és érdekes napóra látható, latin felirattal: Claret in orbe dies, ac taetras, hora pete umbras. (ami magyarul annyit jelent: tiszta légy, te nap, a világosság után is, és az árnyékokat űzd el….hát valahogy igy hangzik, ha nem is pontosan.)

 

1748.jpg

 

 

palffy.jpg

 

zahrada6789_denik-1024.jpg

Kolovrat – kert szintén teraszosan épült, hét teraszához lépcsőrendszer vezet. Közepén egy szökőkút diszeleg, emberfej alakú vizköpővel. Egy viszonlyag régebbi kertben találod magad, ha átsétálsz ide. A kert talán már létezhetett II. Premysl Ottokar idejében is.  Az archeológusok találtak régi fal és kapumaradványokat, még román stilusban,  és valószinű, eredeti teraszfal maradványokat, amely szerint rekonstruálni tudták a kertet mai arculatában, de mégis megőrizve azt régi, eredeti hangulatában.

 

p1240972.jpg

 

Fürstenberg – kertek (kicsi és nagy). Az öt palotakert közül talán ezek a legazebbek. Ismeretlen barokk alkotó műve lehet. A nevét az utolsó nemesi családról kapta, a Fürstenbergekről, akik a 19. században Prágában laktak. 1784-ben I.J. Palliardi épitette át a kertet rokokó stilusban. A földszinti részben két kút van, felette, a teraszos részhez diszlépcső vezet, ahol a freskükkal diszitett, gyönyörű gloriett van. A loggiák gazdagon diszitettek, a kilátóteraszon az ember megáll, és alig bir szóhoz jutni, a szépésgtől. Még magasabban található a toronyszerű kilátólugas, amely átvezet a Vár déli kertjeibe. Azt mondják, ezen a titkos átjárón, amely a Pállfy kertben található alagútszerű átjáróval volt hajdan összekötve, látogatták a nemeskisasszonyokat a titkos szerelmeik. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem ezek a legendaszerű mesés, történetek mindig is fascináltak, és ahányszor sétálgatok a itt, a palotakertekben, és évezem a csendet, vagy leülök egy padra, elképzelem, hogy vajon mennyi igazság rejlik ezen legendákban. Szeretek ide elvonulni a világtól, egyik kedvenc kertjeim Prágában, olvasgatni, zenét hallgatni közben, vagy csak csendben ülni, és nem gondolni semmire…Nyáron, és tavasszal is már, ezek a kertek látogathatóak, egy részük ingyenes, és nyitott, másik részük fizetés ellenében látogatható. 

 

furst.jpg

malafur1.jpg

 

malafur2.jpg

mapa-zahrady.gif

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.