Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyar vonatkozások

 Kunigunda - II. Přemysl Ottokár cseh király mit gondoltok, kit vett feleségül? Magyar hercegnőt, aki IV. Béla unokája volt, anyai ágon. Sajnos, fiatalon halt meg, alig 40 évesen. Sírja, Prága egyik legrégebbi, kora gótikus kolostorában, a Szent Ágnes kolostor, Mária Magdolna kápolnájában található.

Přemysl Ágnes hercegnő- szintén magyar származású hercegnő, mégpedig édesanyja Árpád-házi Konsztancia, apja pedig I. Přemysl Ottokár. Ő a legfiatalabb cseh szent, 1989-ben avatták azzá.  Apáca volt, aki 1231-ben megalapítja a máig nevét viselő prágai Szent Ágnes kolostort, ezt a kora gótikus csodát, ahová betelepíti a klarissza rendet, melynek rendfőnöke lesz. Szent Ágnest ábrázoló szobor, ahol a szobrász őt, mint királylányt ábrázolja, a Vencel- téren található, de hogy pontosan hol, nem árulom el. De szívesen megmutatom, ha egyszer velem tartasz Prágába.    

A Prágai Vár szolgált lakhelyéül egy időben a fiatal Mátyás királyunknak? Állítólagosan itt élt egy ideig, Podjebrád György fogságát élvezve a várbéli Fekete –toronyban. Ide írta neki édesanyja, Szilágyi Erzsébet hollós leveleit, s itt ismerte meg, s jegyezte el első feleségét, Podjebrád Katalint.

A Várban három helyen is megtalálható a magyar címer: az egyiket elárulom, hol, a másik kettőt…hm, keressétek meg, ha fenn jártok! S ha véletlenül úgy alakul, hogy idegenvezetőként épp én kalauzollak körbe, ígérem, mindet megmutatom. Szóval az egyiket a Szent- Vitus székesegyházban kell keresni.

Liszt Ferenc – valószínű, nagyon kedvelte a cseh fővárost, hisz bizonyítottan többször is ellátogatott ide, sőt, koncertet is adott. Képzeld el magad a 19. század Prágájába. A szalonok egyikében ülsz, igazi századbéli hangulat ölel át, kortyolgatod a kávédat, miközben körülötted egy bizonyos Liszt Ferenc, magyar zeneszerző kiválóságról beszél mindenki, aki rövidesen a városba érkezik. Főleg a hölgyek várták már nagy izgalommal, hisz úgy hírlett, igazán jóképű férfiról van szó, aki után, ahol csak megfordul, bolondulnak a nők. Hol koncertezett először? A Platýz ház koncerttermében. A ház falán most is ott van az arcképével ellátott emléktábla. Még sok helye megfordult Prágában, sőt, barátság fűzte a cseh zene kiemelkedő alakjához B. Smetanához is. De mág többet is tudok mesélni Liszt Prágához fűződő emlékeihez, ám ehhez személyesen kellene velem sétálnod a városban, mert az irás csak részben adja át az efféle hangulatokat.

 II. Rákóczi Ferenc is lakott egy időben a városban, pontosan 4 évet töltött itt. A helyet, amelyet emléktábla is jelez, a magyarok minden évben megkoszorúzzák. Hol is van ez pontosan? A Kisoldalon, a jezsuita rendházban.