Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kocsmakalauz

 

 Rövid kis sörhistória

Sok éves hagyományra tekint vissza, sőt több évszázadosra a cseh sör főzése. Az első, 856-ból származó dokumentum szerint már ekkor termeltek komlót. A 12. század első felében megjelentek az első sörfőzdék, de akkor még csak vidéken, a városokban csak a 13. századtól.  Tudjátok, kik voltak, akik először főzték e habzó italt? A barátok! A kolostorokban, böjti időkben számukra szó szerint a folyékony keenyeret jelentette e isteni nedű. Később királyi monopóliummá vált a sör főzése. Adománylevelekben kapták meg az egyes városok a sörfőzés jogát. A sörfőzde mellé ivók épültek, s megindulhatott a kolektív középkori kocsmászat.

Vajon mi a titka a cseh sörnek?

Van egyáltalán titka? Hát persze, hogy van! Hisz valami világszinvonalra emelte a csehek nemzeti italát. És ez nem lehet más, mint a titkos recept, és az alapanyagok kiválósága. Nézzük csak meg, miből is áll a sör? Kell hozzá víz, ez egyértelmű. De milyen víz? Nem ami a csapon folyik. Ugyanis a csehek, isteni nedűjük elkészítésére kizárólag tökéletesen tiszta, artézi kutakból nyert vizet használnak. A žateci komlóültetvények pedig kiváló minőségű növényt adnak, a komló ugyanis a sör fűszere, ettől olyan kesernyés. Az árpamaláta pedig meghatározza az ital színét, ízvilágát. A csehek a morűviai árpát használják.

Végül, tudjátok, miért érezzük gyakran bágyadtnak magunkat egy- két korsó után? Mert a komló tartalmaz egy lupulin nevű anyagot, amely nyugtató hatású. A gyógyászatban is használják. Aha, ezért is mondják azt: folyékony orvosság J

 

Az igazi cseh, füstöskocsmák diszkrét bája

 

hospoda, hostinec, výčep- ez igy mind egyet jelent a kocsmával. Söntés, kocsma, vendéglő, megannyi szinonima, a végeredmény mégis egy: a hely, ahová jó betérni, a kiadós prágai felfedező körök után. Kis csapoltra, nagy korsóra, vágott sörre, Pilzenire, Budvarra, Starobrnora, Staropramenre, Kecskésre, Krušovicére, barnára vagy világosra. Jön a pincér, mutatsz 1-et, vagy 2-őt. Nem kell ide különösebb cseh nyelvtudás sem. Ha megittad, mutatod- de van, ahol azt sem kell, mert a pincér fogja az üres korsót, rád néz, és te csak bólintasz: hozzad csak, hlavní, hozzad!Különös hangulata van ezeknek a kiskocsmáknak. Kultúrkocsmáknak hivom őket, kiskorom óta. Ugyanis az apukámmal én rendesen jártam ezeket a kocsmákat. No, nem azt kell hinni, hogy apu már ilyen korán az alkohollal ismerkedtette a lányát. Távolról sem. Ugyanis nem valami késdobálóra kell gondolni. Ezek a helyek, mint a társadalom fontos központjai, gondolatpkat ébresztenek, és arra inspirálnak, hogy a korsó sör mellett beszélgess, baráttal, rokonnal, kedvessel, idegennel. Vitasd meg a politikát, az élet nagy kérdéseit, nézz meccset, beszéld ki a világot, a fájdalmat magadból, vagy csak érezd jól magad.

Ehhez nyújtok most neked egy kis útravalót. Előbb a központban található, igazi cseh kocsmákból sorolok fel párat,  ám ezeknek az a hátrányuk, hogy sok turista látogatja, igy nem biztos, hogy rögtön kapsz üres helyet. Aztán a turisták által kevésbé ismerteket sorolom majd fel. De ezek az igazi ékszerek.

 

 

 

 

Szemezgetés a kedvenc kiskocsmákból

 U Provaznice ( A kötélkészitőhöz) az egyik legkedvesebb helyem! Hogy miért? A városban itt a legfinomabb a Nakládani hermelin /töltött hermelin-sajt/, a česnečka/ foghagymaleves/ és a Rezané pivo /vágott sör/. A helynek legendája is van, a férfiakat igencsak kedvelő kocsmárosnéról, akit hűtlenségén tettenért férje megölt. A hölgy azóta is ott kisért a falak közt, s aki megérinti a kocsma falán lévő képet, amely őt magát ábrázolja, szerelemre talál még abban az évben.  

U Kata (A hóhérhoz) Prága legjobb csülkét itt készitik. Egyszerűen mennyei. Tormával, barna kenyérrel, sörrel öntözve, ropogósan. Kihagyhatatlan. A hely pedig hűen őrzi a régi, 80-as évek béli hangulatot. A pincérnek. bár már erősen őszül, hátul laza copfban fogva a haja, az asztalhoz jövet megkérdi rekedtes hangján, kér-e még valaki sört, s ha igen, húz egy vonalat a fehér  cetlire. Itt pedig ezek a vonalak csak gyűlnek, gyűlnek, mert finom a pilzeni, és jó a sült csülök.  

U Zlatého Tygra (Az Arany Tigrishez) Hrabal és Havel kedvelt törzshelye volt. Az U Flekůval és az U Kalichával együtt Prága leghíresebb kocsmái közé tartozik a csíkos bundájú nagymacskáról elnevezett söröző. Aki mezei sörturistaként szeretné megkóstolni az itteni pilzenit, annak célszerű a három órai nyitás előtt negyedórával megérkeznie az arany tigrissel ékesített Husova utcai ház elé.

U Parlamentu (A Parlamenthez) A kitűnő pilzeni és remek sörpörkölt emeli ki az átlagos óvárosi éttermek sorából a Parlementhez címzett búfelejtőt.

U Medvídků (A Medvebocsokhoz)Az itt található, tankból csapolt Budvar, és a kétfajta knédlivel tálalt, friss hagymával megszórt sörpörkölt (Budvar guláš) ugyancsak tartós letáborozásra készteti a sörturistát.

 Výtopna Igazi érdkessége a helynek, hogy kis vonatokon, az asztal mellé, síneken közlekedve küldik oda a vendéghez a sört. A hely  neve viszont félrevezető. egyenes forditásban azt jelenti a Výtopna - Fűtőház- Kazánház, ehhez képest a hely inkább egy vasútállomásra hajaz, sok-sok kisvonattal, valódi sinekkel. 

 Balbínova poetická hospůdka (Balbín poétikus kiskocsmája) Poétikus báj, költészet, zeneértés tapintható közelléte, és mindenek előtt kiválóan kezelt Pilsner Urquell és Gambrinus sörök!

Branická Formanka A Vencel tértől alig három percre találjuk ezt a remek belvárosi csehót. A Bráníki söröző létezése és megmaradása itt, a turistáktól hemzsegő, fényes-kirakatos Vodičkova utcában egyike Prága csodáinak.

Novoměstský pivovar  (Újvárosi Serfőzde)Egyszerre étterem, tipikus cseh ételekkel, söröző, és még a sörfőzés rejtelmeibe is bevezet.

Jedová chýše (Mérgezett kunyhó) A mérges nyelvek helye ez isteni kocsma és étterem arról híres, hogy tankból, frissen-habosan csapolják a sört, kellemes a környezet, a zene. Igazi cseh söröző, ahol keresd az egyik pincért, az idősebbet, aki tud magyarul. Kérj magyarul, és kiderül, melyik pincér lesz ő-

U Pinkasů Vannak fontos események, amelyeket az ember megjegyez. Ilyen jeles dátum 1843. április 7-e (úgy délelőtt fél tizenegy tájban), amikor Jacob Pinkas úr, az U Pinkasů söröző alapítója átvette az első Plzeňből érkező sörszállítmányt.

U Fleku Prága legrégebbi sörözője, ahol igazi, 13 fokos, barna sört csapolnak, a „Flek“-et.

U Kalicha- A kehelyhez - A Švejk....

Malostranská Beseda Egyszerre kultúrális szentély, zene és szinház, kávézó, irodalmi és művészeti társasági kör, és persze sörpince. Sok hires cseh fordul meg itt, az irodalmi, szinházi. zenei és művészi életből. Jókat lehet itt enni-inni, és persze vitázni, beszélgetni, véleményt cserélni, politikáról, kulturáról, életről. Vagy csak úgy beülni, és sört kortyolgatva elmélázni.

 U Černého Vola (A Fekete Ökörhöz) Eu egy olyan prágai söröző, amelynek saját baráti köre működik Magyarországon, állandó szereplője a prágai útikalauzoknak. 

U Kocoura (A Kandúrhoz) Hrabal és körének  másik kedvenc helye. 

U zavěšenýho kafe - Nehéz dolgom van, ha jól akarom leforditani a hely nevét. Felakasztott /de ugyan, milyen hely lehet az ilyen/ vagy felfüggesztett kávé????? Hát vajon milyen lehet az a hely, amelynek ilyen nevet adnak? Olyan hely kérem szépen, ahol a falakon a tulajdonos saját alkotásai lógnak, és ahol ha bemegy valaki, és igy kéri a kávét: 2 kávét kérek. Egyet megiszok, a másikat felfüggesztek. S hogy mit jelent ez pontosan? Az egyik kűvét megiszom, a másikat csak fizetem, de nem fogyasztom el, hanem átadom igy annak a szegény betévedőnek, akinek nincs pénze kávéra. 

Korábban irodalmi kávézó volt, s bár ma már nem aképp üzemel, mégis őriz magában egyfajta különleges, nem mindennapi hangulatot. Mindenhol a falakon érdekes, szép, festmények, amik még művésziesebbé varázsolják. A zongora a hátsó sarokban. Volt, hogy egy-két alkalommal, ott jártsmkor ey jó kis spontén társaság alakult ki, s jóval záróra után is maradtunk, a tulaj a zongorához ült, és kész volt a hangulat. 

 U Hrocha (A Vizilóhoz) - A Thunovska utca egyik eldugott szegletében, ha el akartam rejtőzni a világ szeme elől, ide jöttem. 

 

Forrás: A Kocsmakalauzhoz segítséget nyújtott a Prágai Sörözők honlapja: www.pragaisorozok.hu   -  Köszönet érte! -