Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hány nap elegendő a csodára?

 

Prágára nem elég egy nap, sem kettő. Hárommal már kezdhetünk valamit J

Természetesen, ha csupán egy nap áll a rendelkezésünkre, ennek is örülnünk kell.  Két nap alatt szépen megtekinthető, minden és harmadik nap- mint egy ajándékba kapottként, a prágai istenektől – csupa meglepetéseket tartogat.

 

Ha csak egy napod van  a városban

 A csoda kora reggel, a Strahovi kolostor felett ér minket, amikor lenézünk a lábunk alatt elterülő városra, s a kolostor alatt megbújó, régi kertek alól felszáll a pára, és arcul csap.

Innét továbbsétálhatunk a Lorettához, meghallgathatjuk a harangjátékot, majd az Új Világ pici, aprócska házai között elsétálva lassan elérjük a Hradzsint.

Délig jó lenne odaérni, a nagy őrségváltási ceremóniára, amely a Vár főkapuja előtt zajlik. Miután bebarangoltuk mind a három várudvart, s megpróbáltuk felidézni a régmúlt történelmet, és a cseh uralkodók szellemét, megpihenhetünk a gótikus, több, mint 600 éves Szent Vitus székesegyház hűs falai közt. 

A romantikus, Vároldali lépcsőn és a csodás házjelekkel teli Neruda utcán lekaptatunk a Kisoldal térre, s innét már csak egy lépés a Károly-híd. Meghallgatjuk az utcazenészek muzsikáját, hagyjuk, hogy átlengjen ez a megismételhetetlen pillanat. Közben ha megállunk, és visszanézünk a Várra, gyönyörű kilátásban lesz részünk.

Utunk az Óváros felé vezet, az Orlojhoz, ahol ha kivárjuk a kerek órát, az apostolok megmutatják nekünk magukat. Óváros- tér, Tyn templom, Zsidónegyed- Josefov.. s mi állunk ennek az egésznek a közepén, úgy érezve, igazi időutazásban van részünk. A hangulatos kis Celetná utcácskán végig a Lőportoronyhoz jutunk, és a szecessziós Reprezentációs házhoz.

Sétánk a Vencel-tér felé vezet, majd egy jó korsó sör mellett talál meg az este, valamelyik eldugott, kis utcácska, igazi „füstös kocsmájában”.

 

 

Strahovi kolostor elött, Prága a tenyerünkön pihen. Innen indulunk.

strahov.jpg

A Loreta- templom az angyal-lépcsővel, és a bájos harangszóval

 

angyalok.jpg

 

Nový Svět- Újvilág romantikus zegzugai közt

ujvilag.jpg

A Hradzsin - A Vár (tegnap)

 

001.jpg

(és ma)

h.jpg

 

Ha két napot töltesz a városban

1. nap:

Egy egész napod lehet a Várnegyedben, a Kisoldalon- ami csehül Malá Strana - , sokkal lassabban, komótosabban, andalogva fedezheted fel a legeldugottabb szegleteket isJ

A szerelem nagy varázsló, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Királyi nyári lak, amelyet szintén megtekinthetsz. Ferdinánd készítette felesége, Jagello Anna számára. Vajon miért nevezik a lak előtt álló bronz szökőkutat éneklőnek? Szivesen elmesélem, ha társadul fogadsz!

Elviszlek a gyönyörű, barokk Wallenstein – palotába annak kertjébe, sétálunk majd megcsodálva a szabadon, közöttünk sétáló pávákat. A prágai kertek minden évszakban gyönyörűek, de én májusban amikor virágba borul minden, és langyos, nyári estéken szeretek bóklászni bennük igazán. Kedvencem a kisoldai Vrtba palota kertje, a Kolowrat kert, a királyi vár alatti kertek mindegyike.....és Troja! A Kampa szigetet se hagyjuk ki, ezt a romantikus, zöld növényzettel benőtt, Moldva vize mosta, elbűvölő szigetet. Lehet, még hajókázásra is lesz lehetőségünk. Közben egyfolytában a fülünkben cseng Smetana csodálatos Vltavája.

A Károly-hídon átsétálva valamelyik kellemes kiskocsma teraszán megvacsorázunk, és koccintunk egy jó nagy korsó, fehérhabos sörrel.

 

Kisoldal - Malá Strana

 

sd.jpg

 

 

g.jpg

 

Királyi nyári lak- Belvedere-Letohrádek

 

belvedere.jpg

 

ny8ri-lak.jpg

 

nyari-lak.jpg

2.nap:

Másnap „találkozunk a lónál”, ahogyan a prágaiak mondják, hisz gyakran itt adnak egymásnak randevút.  A Vencel – tér tetején állva, Szent- Vencel lovas szobrától indíthatjuk a napot. Vetünk egy pillantást a Nemzeti Múzeumra is, majd lesétálunk a tér aljába. Onnét az Óváros felé kanyarodunk, mert vár minket az Orloj, és az apostolok, majd meglátogathatjuk a Zsidónegyedet. A Josefovról azt tartják, egyfajta középkori, romantikus hangulata van, a zsinagógákkal, kusza sírkőivel teli, ódon Zsidótemetővel. Valóban! De amint majd látjuk, a kiállítások során, közel nem volt olyan romantikus, és könnyűnek meg végképp nem nevezhető, az évszázadokig itt élő zsidóság élete. Elmesélem, miért!

A napot ismét valamelyik kiskocsmában fejezzük be, költői sörözéssel, megidézve Kafka, Neruda, Karel Hynek Mácha, Čapek, és persze a kihagyhatatlan költőóriás, Hrabal szellemét.

 

Szent Vencel, a ''jóságos'' lovasszobra. Háttérben a Nemzeti Múzeum-Národní Divadlo

60829967.jpg

 

 

2011_20_05q2.jpg

 

 8255caa4-bd0e-4743-9188-38cd93f014a4.jpg

 

A szentély- az Arany tigris- U Zlatého tygra

 

prague-steps.jpg

Hrabal után szabadon, a világmindenség számlájára élni egy kicsit Prágában

 

plzen-pilsner-urquell-u-zlateho-tygra5_michalica.jpg

3.  nap a városban

 Az ajándék nap, a meglepetéseivel: Vyšehrad,  Karolinum, Letná-kertek, Neruda utca, Troja kastély, Vár alatti kertek, Vtrba kert és palota, Smetana rakparti séta .... amit csak szeretnétek látni, oda viszlek benneteket. Hajókázás  a Moldván, pihenés a Kampa szigeten, Múzeum, vagy csak egy hideg latte a Szláv- szigeten, miközben a hajad fújja a langyos tavaszi szél. A hires Slavia kávézó, vagy inkább a Lucera palota kávézójűnak hangulata tetszene jobban? Este egy koncert a Malostranska Beseda-ban, vagy a Lucerna Music-ban, vagy ha esetleg Jazzt szeretnél hallgatni, az Agharta klubnál nincs is jobb zenei csemege. Elkisérhetlek a Sakáltanyára is, igen, igen, a Coyotes- bár a film mintájára, puéton táncoló lányokkal.