Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hangulatok

Hajnali derengésben, kora reggel, késő délután, alkonyatkor, koromsötét éjben .......

a Károly híd 

Mikor a hajnal első derengése épp hogy csak ráköszönt a városra, akkor kell a Károly-hídra elindulni. S mire odaérsz, a nap első sugarai visszatükröződnek majd a Moldva sima víztükréről. S te ott állsz majd szótlanul, ezen a több, mint 600 éves csodán, kávéspohárral a kezedben, ami kellőképpen vízízű és mintha kissé zavaros is lenne, de kit érdekel ez most? Téged legkevésbé sem!  Hisz itt állni, kora reggel, amikor még csak pár ember lézeng az amúgy egész nap zsúfolt hídon, egyszeri és megismételhetetlen pillanat.  Nézni, csak nézni némán, ahogy a Nap, narancsszín koronája valahol a távolban, a Národní Divadlo /Nemzeti Múzeum/ arannyal bevolt, zöld tetejű kupolája fölött egyszercsak felbukkan, s megálliva a pillanatban, nem akarni tovább mozdulni onnan. Aztán mégis elindulsz, lépteid nyomán halkan koppan szandálod sarka- tavasz van- s úgy sétálsz tovább,  a Kisoldal felé, hogy a nap végig ott van a nyomodban. 

És késő délután, majdnem alkonyatkor. Az ég vérvörösben fürdik, és a Szent- Vitus szürke tornya benne a dísz. Valami érződik  a levegőben, valami megmagyarázhatatlan. Amire nincsenek igazából szavak, mert elég egyszerűen csak átlélegezni: itt vagy! 

S amikor a város ismét bebújik a sötétkék-éj takaró alá, s az utolsó utcazenész is elment már, s csak a lopott szerelmesek, és kóbor turisták sétálgatnak a hallgatag hídon.....akkor felnézel a kvilágitott Várra, s megérted az egészet. Hogy miért is szolgált rá Prága első kőhídja ekkora rajongásra. Vidáman elköszönsz mind a 30 szobortól, s megigéred nekik, hogy holnap is visszajössz majd. 

 

 

kicsike.jpg

 

 

imgp2523.jpg

 

imgp2524.jpg

 

kroli-hid.jpg

 

A Kisoldal  zegzugos titkai nyomában 

Este a legszebb a Kisoldal, amikor lecsendesedik minden lassan, s te meghallod a titkokat, amiket az ódon falak suttognak. Régen élt életeket, történeteket mesélnek az arra haladónak, csak meg kell hallani. A kanyargós, zegzugos utcácskákon végig, minden utcasarok valami újat rejt magában. Halk zümmögéssel halad el melletted a 22-es villamos. Egy percig átfut az agyadon, hogy felszállnál rá, aztán mégis gyalogolsz tovább a macskaköves járdán. magad sem tudod, hová s merre. Csak hagyod, vigyen a lábad. S egyszercsak a Míšenská utcán találod magad, s a halványan világító ucalámpák imbolygó fénye alatt hirtelen nagyon boldognak érzed magad. Innen tovább mész, s már nem is csodálkozol el rajta, hogyan jutottál a Jánský vršek utcába......

Nem tudod, melyik része varázsol el jobban, mert csak kapkodod a fejed. A Maltézské náměstí vagy a Karmelitská utca, vagy netán a Vlašská....... de mindegy is. Hagyod magad csak úgy eltévedni, mára elég ennyi csak! 

 

 

22-es-vill..jpg

 

 

kisoldal.jpg

 

 Séta a Zsidónegyedben

 

''A nagy zsidónegyed órái mind ellenkező irányba forganak                                       

ora-zsidonegyed.jpg

S hátrálsz te is az életedbe vissza lassan s andalogva

Fülelsz a mély kocsmák ölén zengő cseh dallamokra

Ha mégy épp fölfelé a Hradzsin útjain s az alkonyat kilobban.''  

                                                                                         Apollinaire 

Egyike azon különleges prágai helyeknek, amelyeket kiemelten kedvelek. A Zsidónegyed, Josefov különleges hangulatával, semmihez nem fogható szépségével, és gazdag kultúrális értékeivel minden egyes alkalommal nagy hatással van rám, ahányszor elsétálok ide. Szeretek barangolni a zsidó emlékek között, miközben elképzelem, hogyan is nézhetett itt ki minden,  az elmúlt századok viharos évei alatt. Emberi életek nyomait őrzik a megmaradt épületek, utcák,  a zsinagógák. Sajnos, alig maradt belőlük valami.

         Legkedvesebb helyem- bármily furcsa is- a régi zsidótemető, az élők kertje, bét hajjim. A mohával benőtt, kusza sirkövek között sétálva mindig elmélázom: vajon kik nyugszanak a halmok alatt? Hogyan éltek, miről álmodtak, mit tartottak fontosnak, s milyen életük volt itt, a prágai ghettó zárt falai között. Nagyon furcsa hely ez. Egyszerre megrenditő és lenyűgöző. Sokszor leülök egy padra, és csak csendben szemlélem magam körül ezt az egész össze-visszaságot. A düledező sirköveket, amelyek úgy néznek ki, mint a girbe-gurbe fogak. S van ebben az egész kócosságban valami megnyugtató. A csönd, ami körbevesz, amelyet csak néha zavar meg egy-egy turista, vagy a fejem felett károgó varjú. Ettől csak még titokzatosabb számomra az egész. Majd elsétálok Löw rabbi sirjához, ami az egyik legszebb siremlék a kertsben, s apró kis papirfecnire ráirom a kérésemet. Összehajtogatom, s az egyik résbe helyezem. Még visszanézek rá, azzal a biztos tudattal, hogy a rabbi elovassa, hisz a legenda szeribt nem halt meg, hanem a föld alatt, tumbája mélyén most is ott olvassa  a könyveit, no meg persze, a hozzá érkező kéréseket. 

Van az egész negyedben valami romantikus, vagy inkább misztikus. Annak ellenére, hogy ennek a száműzött, sokat szenvedett és üldözött népnek egyáltalán nem volt könnyűnek nevezhető sorsa. Szeretem a zsinagógák világát, megtekinteni a tóratekercseket, régi zsidó emlékeket, könyveket, gyertyatartókat. A Zsidó városháza felett a forditva működő órát. Az egyetlen igazi, kóseréttermet, a King Solomont, a borscsot, a finom borokat, kóser sütiket. És mindig megborzongok a Pinkász Zsinagóga falait beboritó nevek előtt, és meghajlok. A világ leghosszabb sirfelirata  van a falakra róva, azon áldozatok neveivel, akik a zsidóüldözés következtében a gyűjtőtáborokban haltak meg. Egész pontosan 77 297 név. De nem csupán név, hanem mögötte egy élet, egy lélek, és egy nagyon szomorú vég. Aztán végigsétálok a Párizsi utcán, ami mára teljesen megváltozott, s már töredékében sem emlékeztet a régi zsidónegyedre, amely már csak régi képeken él. Csak elképzelem, amikor a drága luxusboltok kirakatait, és a csodás reneszánsz és barokk homlokzatú házakat nézem, hogy itt valamikor a zsidók által lakott házak voltak, és boltok, iskolák, életek.....

 Az élők kertjében ...

temeto.jpg

 

temeto-2.jpg

 

zsidonegyed.jpg

 

 

kis-kep-zsidonegyed.jpg

 

                                                               

 

 

 

 

 

 

kicsike.jpg

k.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.