Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyere velem!

         Figyelem! 

Július 1-től augusztus 1-ig ( egy hónapig) Prágában tartózkodom.  Ha te is, pároddal, családoddal, vagy  baráti társaságoddal éppen ez időszakban tervezed a csodás, cseh főváros felfedezését, és szeretnél magad mellé valakit, aki ha csak pár óra erejéig is beavat a város titkaiba, melléd szegődik egy séta erejéig, hogy közben meséljen, (legendákat, történeteket, történelmet, érdekességeket) hivj, keress bátran! Örülni fogok neked, nektek! Szivesen mutatok jó sörözőket, igazi cseh kiskocsmákat, ellátlak sok egyéb hasznos információval, mit érdemes még feltétlen megnézned, saját szerkesztette térképpet is adok, segitek a közlekedésben, és minden másban. 

Sétálj egy magyar, de "félig" cseh lánnyal Prágában, ebben s mesés, ódon városban. Várni foglak szeretettel. Találkozunk a " Lónál", ahogy a csehek mondják....

Annamari

 

           Szeretnéd látni Prágát? Ezt a több mint ezer éves történelemmel büszkélkedő, ódon, és mégis folyton megújulni képes csodát, Európa szívében? Illették már Városok Királynőjének, Száztornyúnak, Arany Prágának. Én mégis egyszerűen csak így: „Eleven ékszerdoboz” –nak hívom. Szerelemnek, ami első látásra megtalálja az embert, s attól kezdve fogva tartja, nem engedi.

A várost, ami méltán híres a már annyiszor megénekelt tornyairól, amelyből nem 100, hanem pontosan 505 van, egyszerűen látni kell. Kanyargós, és zegzugos utcácskáin végig a múlt nyomában járni, meghallgatni a patinás falak miről suttognak, mert bizony itt minden kő, fal, kert, fű-fa-bokor romantikus történeteket mesél. 

 

szep.jpg

 

         Ott érezni a bőrödön a festői Hradzsin semmihez sem fogható hangulatát. Ősi utcáit végigjárni, sétálni az Új Világ aprócska házai között. Aztán a Loretta tornyában megszólaló harangjáték hangjára megállni, s lehunyt szemmel hálát adni a pillanatért. Majd macskaköves utcácskákon továbbsétálva, bekukucskálni a kapualjakba, és régi, csipkefüggönnyel takart ablakok mögé. Éppen odaérni a Várkapu elé, a déli, nagy őrségváltásra. Megtekinteni a gótikus Szent – Vitus székesegyházat, a bájos Arany utcácskát, a Daliborka toronnyal, s ha jól figyelünk, még az is megtörténhet, hogy halljuk a toronyban megszólaló hegedűt....hisz a legenda szerint a fogva tartott Dalibor lovag itt tanult meg hegedülni. Számos csodálója járt titokban a torony lábához hallgatni csodás játékát.

 

szt-vit.jpg

 

 

 

ujvilag-3.jpg

 

 

loreta.jpg

 

anygal.jpg

Megállni a Károly- híd közepén, és átérezni, ezt a csupa hangulattal, bájjal és kedéllyel teli, élő múzeumot. Aprót adni az utcazenésznek, majd muzsikájával a füledben tovább sétálni az Óváros felé. Gyönyörű pillanatok, és felejthetetlen élmények ezek. 

 

 

r.jpg

 

 

 

utcazeneszek.jpg

 

Szeretnél  választ kapni a kérdésekre: kinek köszönheti az Óvárosi Városháza a középkori, csillagászati óraműjét, az Orlojt? Hol főzik, a legjobb barna sört, és milyen sör is az a „rezané”? Ki alkotta meg a híres Gólem figurát, s milyen legenda övezi? Mi volt a kedvenc törzshelye Bohumil Hrabalnak, a hires írónak, aki magát csak „sörjampecnek” becézte, s aki a „világmindenség számlájára kívánt élni”?

A válaszokat maga a város adja meg, mert Prága felfedezésre vár! És én, aki szívesen körbekalauzollak benne.

 orloj.jpg

 radnica.jpg

or.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.