Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Arcképcsarnok

 

IV. Károly cseh király és német-római császár

 1316. május 14-én született Prágában. Luxemburgi Károly német-római császár és cseh király, a 14. század egyik legkiemelkedőbb európai uralkodója.

A fiatal Károly,-  akit apja, Luxemburgi János  király Vencelnek kereszteltetett, - Franciországban nevelkedett. 5 nyelven beszélt, talán magyarul is. Az ő nevéhez fűződik Karlštejn várának megépitése, ahol nagyon sokat tartózkodott, szeretett itt megpihenni. Továbbá Karlovy Vary fejlesztése is. Ő készitette a Vencel koronát, amivel megkoronázták őt, és további királyokat, érseki rangra emelte Prágát, megépitette  Nové Mesto azaz Újváros részt, létrehozta Közép-Európa első egyetemét 1348-ban, és az ő nevéhez fűződik Prága első kőhidja, mely máig a nevét viseli. 4 felesége volt. Utódja, fia IV. Vencel követi őt a trónon.

 

Karel Gott- az aranytorkú csalogány

Karel Gott idén lesz 75. éves, és még mindig megdobogtatja a nők szivét. 1963 óta harminchétszer nyerte meg a közönségszavazást és a vele járó Cseh, illetve Arany Csalogány díjat. Gott fél évszázada a cseh könnyűzene egyik legnépszerűbb sztárja. Eredetileg villanyszerelőnek készült, de a prágai Alfa és Vltava táncos kávéházakban hamar népszerűséget szerzett, és amatőr énekesből hamar profi lett, sőt a prágai konzervatóriumban opera szakon végzett. Karrierje során mintegy 150 lemezt adott ki. Leghiresebb slágere a Lady Karneval. 

 

Bohumil Hrabal, az égszínkék szemű, különc figura, aki mégis a 21. század egyik legnagyobb cseh írója volt

„Senki más nem fejezi ki úgy Prágát mint Bohumil Hrabal. Csak ő képes a barokk képzeletet a kisember humorával ötvözni“- írta róla Milan Kundera. És valóban. A magát csak „sörjampecnak“ tituláló cseh író, aki a fél életét kocsmákban töltötte- főleg a Zlatý Tiger/ Arany Tigris/ nevű sörszentélyben, jobban ismerte Prágát, és a hétköznapi ember lelkének titkait, mint bárki más. A füstös kiskocsmák egyszerre jelentettek számára ihletet, menedéket, ahol a félhomályban, sörmámoros estéken iszogatott, és közben éber szemmel figyelte, mi történik körülötte. Saját magát csak „lejegyzőnek” tartotta, mivel hogy csak gyűjti s beemeli a z irodalmi szövegeibe a kocsmai portyáin el-elkapott, egyszerű emberi sorsokat.

      1915-ben született Brünnben. Nehezen hihető, de nem volt jó tanuló. Már gyerekkorában beszippantja a sörgyár világa, az ott dolgozó munkások élete, sorsa. Pepin, nevelőapjának testvére különösen nagy hatással volt a kis Bohuš életére. A kisváros hangulata, a kisember élete jelenik meg fő motívumként, szinte minden művében. Sokáig fizikai munkásként dolgozott. 1963-tól ír hivatásszerűen, de még sokáig nem jelennhet meg könyve. Az Őfelsége pincére voltam és A városka, ahol megállt az idő című könyvét a cseh hatóságok nem engedték megjelentetni. Stílusa is olyan különös, mint ő maga volt.  Kifejező, rendkívül vizuális stílusban írt, gyakran nagyon hosszú mondatokban. Táncórák idősebbeknek és haladóknak (Taneční hodiny pro starší a pokročilé, 1964) című könyve egyetlen hosszú mondat.

1997-ben halt meg. Halálának körülményei máig nem tisztázottak. A prágai Na Bulovce kórház ötödik emeletéről zuhant ki. Állitólag galambetetés közben.. Halálát többen hrabali szatirikus, fekete humorral megkomponált öngyilkosságnak hiszik. 83 éves volt. Utolsó kívánsága az volt, hogy a sírjára 1 csokor hóvirágot, ás egy pilzeni sörösdobozt helyezzenek. Sírjára egy régi sörösláda is került.

Václav Havel, volt cseh elnök

 Drámaíró, politikus, Csehország egyik legnépszerűbb elnöke. 1936-ban született Prágában, vállakozó-polgári családban. A nagyapjáé, majd apjáé volt a híres prágai Lucerna palota a Vencel-téren. Szülei humánus szellemben nevelték, ezért szinte beleszületett a cseh kulturális és művészi életbe. Később, miután nem vették fel egyetlen főiskolára sem- családja politikai nézetei miatt-  laboránsként dolgozott, majd később a  Zeneművészeti egyetem Színjátszó  szakán dramaturgiát tanult. Gustav Husák távozása után, 1989-ben az akkori Csehszlovákia elnöke lett, igy vele kezdődött a bársonyos forradalom. Arra törekedett, hogy a csehek és a szlovákok egy államban maradjanak. Mindennek ellenére 1993-ban a szlovákok követelésére, mely szerint függetlenek akarnak maradni, Csehszlovákia feloszlik, s immár több, mint húsz éve két különálló államként működnek tovább a szlovákok és  a csehek. A szétválás után, Václav Havelt válasszák meg Csehország első elnökének, és 1998-ban újra ő nyer. A cseh nép nagyon szerette őt, második legkedveltebb elnökként vonult be a cseh történelembe. 2011- ben húnyt el. Özvegye, Dagmar Havlova.   

 

Jiří Menzel, és a cseh film

 

A filmtörténet egyik legnagyobb, élő ikonja, a cseh újhullám legsikeresebb rendezője, színész, író, akit szülőhazájában nemzeti kincsként tartanak számon. A Sörgyári Capriccio és az Én kis falum alkotója, és számos más híres film rendezője, 1938-ban született Prágában. Harminc éves, amikor a Szigorúan őrzött vonatok c. fimjéért megkapja az Oscar-díjat. A Pacsirták cérnaszálon c. filmjét viszont sokáig nem lehetett megnézni, mert betiltották. Az idén 76 éves rendező nagyon szereti Magyarországot, gyakran rendez Budapesten, többek között Eszenyi Enikővel is. Több barátja is van Budapesten, Törőcsik Mari csak igy hivja őt: az én prűgai barátom. Magyarul sajnos, csak pár szót tud, egy szlovákiai magyar újságiró tolmácsol neki Magyarországon.